24.12.2019.

14:37

Foto:

Vesti

VULIN: Nacionalni interes u strateškim dokumentima

Prema njegovim rečima, u predlogu Strategije nacionalne bezbednosti Republike Srbije, koji se nalazi pred poslanicima, posebno je istaknuto da za Srbiju nije prihvatljivo protivpravno proglašenje nezavisnosti Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

Istim dokumentom, rekao je Vulin, utvrđena je obaveza očuvanja i zaštite života srpskog naroda gde god da živi, a Republika Srpska i njeno očuvanje postavljena kao prioritet spoljne politike.

- U predlozima Strategije nacionalne bezbednosti i Strategije nacionalne odbrane koncept odbrane zasniva se na modelu totalne odbrane, gde svaki građanin Srbije, u skladu sa svojim mogućnostima, ima pravo i obavezu da učestvuje u odbrani svoje zemlje. Govorilo se o tome i pre, ali ništa nije urađenom po tom pitanju, a u čitavom svetu, mnogo mirnije zemlje nego što je naša, primenjuju ovaj koncept i čine sve da njihova zemlja bude mirna i bezbedna - naveo je Vulin.

NAŠA VOJSKA SVE JAČA I JAČA! POVRATAK NAJBOLJIH VOJNIKA! Elitne 63. padobranska i 72. specijalna brigada vraćene u sastav Vojske Srbije!

Ministar odbrane je rekao i da je ovim dokumentom potvrđeno čvrsto opredeljenje za politiku vojne neutralnosti, a prvi put se, osim saradnje sa NATO kroz Partnerstvo za mir, spominje i saradnja sa Organizacijom dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB).

Govoreći o Predlogu odluke o upotrebi Vojske Srbije i drugih snaga odbrane u multinacionalnim operacijama van granica, Vulin je rekao da se tim dokumentom propisuje i da pripadnici vojske, po povratku u zemlju posle mirovnih operacija, moraju još tri puta više vremena da rade u VS. On je naveo da se pripadnici VS trenutno nalaze u devet mirovnih operacija, od kojih je pet pod mandatom UN, a četiri pod komandom EU.

Pred poslanicima su i izmene i dopune Zakona o Vojsci Srbije.

Tagovi: