• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: MILICA DAKIĆ

23.12.2019

22:20

NAŠA VOJSKA SVE JAČA I JAČA! POVRATAK NAJBOLJIH VOJNIKA! Elitne 63. padobranska i 72. specijalna brigada vraćene u sastav Vojske Srbije!

Politika

NAŠA VOJSKA SVE JAČA I JAČA! POVRATAK NAJBOLJIH VOJNIKA! Elitne 63. padobranska i 72. specijalna brigada vraćene u sastav Vojske Srbije!

Podeli vest

Bivši načelnik Generalštaba, najbliži saradnik Vuka Jeremića, Zdravko Ponoš, još 2006. godine, po nalogu NATO pakta, ukinuo dve slavne brigade * Država konačno ispravila veliku nepravdu

Dve najslavnije brigade Vojske Srbije - 63. padobranska i 72. brigada za specijalne operacije, koje su tokom ratova devedesetih i NATO agresije na Srbiju 1999. podnele najveći teret borbe, konačno su vraćene u sastav naše armije.

Ove dve brigade još 2006. godine, po nalogu NATO pakta, ukinuo je tadašnji načelnik Generalštaba, Zdravko Ponoš, inače najbliži saradnik Vuka Jeremića.

ZAHVALJUJUĆI VAMA, NIKAD SE VIŠE NEĆE PONOVITI JASENOVAC NI OLUJA! Vulin čestitao polaganje zakletve decembarskoj klasi! (FOTO)

Sramno činjenje Tadića

Elitne 63. i 72. brigada jesu najmobilnije, najbrže i najobučenije formacije za brzo reagovanje, koje se posebno ističu u borbi protiv terorizma i drugih oblika spoljnih pretnji po bezbednost države. Srbija će sada sa ponovo oformljenim specijalnim jedinicama značajno podići borbenu gotovost, procenjuju stručnjaci.

(FOTO/VIDEO) OD ERBASA SMO UZELI MOĆNE H-145, malo ih izmenili i napravili ih još BRUTALNIJIM! TAKO TO RADI VOJSKA SRBIJE!

Foto: mod.gov.rs

O 63. padobranskoj brigadi

* U Bariju 1944. godine formiran je 1. padobranski bataljon
* Decembra 1967. formirana je legendarna 63. brigada u Nišu
* Njen moto glasi: 'Za otadžbinu, za druga, za pušku, za vojničku i ratničku čast, padobranci 63. padobranske brigade, rade! '
* Tokom NATO agresije borili su se protiv OVK na Kosovu i diverzantskih odreda albanske vojske
* Posle NATO bombardovanja niške 'crvene beretke' dobile su Orden narodnog heroja.

Aktuelni ministar odbrane, Aleksandar Vulin, kaže da je odluka o ponovnom formiranju 63. i 72 brigade usledila po naređenju predsednika Srbije i vrhovnog vojnog komandanta, Aleksandra Vučića.

- Država konačno ispravlja nepravdu prema onima koji su ginuli i onima koje su ti heroji sačuvali, kao i prema pripadnicima koji su nosili slavna imena naših brigada - jer nije na herojskim brigadama da postanu manje, da se zaborave i nestanu, već da se usprave i jačaju... - rekao je Vulin.

Informer je juče uspeo da dođe i do nekadašnjih komandanata ovih slavnih jedinica, koji su s ponosom dočekali vest o ispravljanju decenijske nepravde. Bivši načelnik Štaba 63. padobranske brigade, pukovnik u penziji Vidoje Kovačević ističe da je država konačno prepoznala zalaganje i žrtve koje su podneli u odbrani otadžbine tokom ratova.

- Legendarna 63. padobranska brigada uvek je imala veliki ugled u narodu i davala je veliku moralnu podršku stanovništvu. Herojska dela i nadljudski napori naših padobranaca, od onih najmlađih sa 18 godina, koji su bez oklevanja krenuli u borbu, pa do starešina, koje su zajedno sa svojim vojnicima učestvovale u svim dejstvima, uvela je padobrance 63. brigade u večnost i legendu. Nama je jasno da je politika i nečiji diktat sa strane svojevremeno odlučio da se ukinu najbolje srpske vojne jedinice, sada se to ispravlja i to je jako dobro - kaže pukovnik Kovačević.

Bićemo još bolji

Prvi komandant 72. specijalne brigade general u penziji Milorad Stupar ubeđen je da će ove dve brigade biti i bolje nego što su bile.

O 72. brigadi za
specijalne operacije

* Jedinica je formirana juna 1992. u Pančevu
* Naoružavaju se R4 jurišnim puškama, snajperima, automatom MP5 sa ugrađenim prigušivačem, ručnim raketnim bacačem...
* Obučeni su za najzahtevnije zadatke, kroz taktičku, vatrenu i fizičku obuku, borilačke veštine, osposobljeni su iz padobranstva, ronjenja, plivanja, veranja, za službu spasavanja...

- Verujem u sve njih jer dobro znam koliko i šta znaju i umeju. Mi koji smo 1999. bili na braniku otadžbine protiv najjače sile sveta, posle uspešno izvedene odbrane od agresije bili smo iznenađeni pristupom političkog vrha prema vojsci, jer su oni bukvalno rasturili naše specijalne snage. Drago mi je da sadašnje državno i vojno rukovodstvo razmišlja drugačije i vraća nešto što se zove borbena moć vojske koja ima zadatak odvraćanja od agresije - poručio je general Stupar.
I nekadašnji komandant Prištinskog korpusa, general-potpukovnik u penziji Vladimir Lazarević tvrdi za Informer da je ukidanje ove dve jedinice bio deo plana bivše vlasti da se naša vojska unizi i oslabi.
- To je bio koncept slabljenja vojske, njene organizacijske strukture i ukupne borbene spremnosti. Ukinuti te dve brigade i svesti ih na nivo bataljona bilo je potpuno neodgovorno i nestručno, ne samo prema tim jedinicama nego i prema čitavom našem narodu - zaključuje general Lazarević.

I lider DSS bio je padobranac

Zanimljivo je da je aktuelni lider DSS, Miloš Jovanović, bio pripadnik 63. padobranske brigade.
- Jako je dobra odluka da se ove dve jedinice, a posebno 63. padobranska brigada, vrate na nivo zasebnih jedinica. Nadam se da će se uskoro vratiti i padobranska značka za beretku jer je to ratna jedinica koja treba da ima posebno obeležje - kaže Jovanović.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Miki

pre 4 godine

Bravo za moju 63.padobransku!!!!Jos da se neko seti da je je rata bilo i pre Kosova i nagrade veterane barem limenim znackicama kad nema nista drugo...Bravo i za bracu iz 72..

tadija64ZEMUN

pre 4 godine

sve koji su radili i rade protiv SRBIJE ,osuditi za veleizdaju na dugogodisnje robije ( da nikad vise ne izadju iz zatvora),sve im oduzeti od imovine i njima i njihovoj porodici

NEBOJŠA

pre 4 godine

OVO JE NAJ BOLJI POTEZ KOJI JE DRŽAVA I VOJNI VRH NAPRAVILI U JAČANJU OBRANE ZEMLJE.SVAKA ČAST !!!MIGOVIMA,PANCIRIMA I S400,ALI NAŠE BRIGADE,POGOTOVO 63,SU NAJJAČE ORUŽIJE KOJE SRBIJA IMA.SKIDAM KAPU ZA OVAJ POTEZ I SLAŽEM SE SA ''MAKI'' DA SE SETE I STARUG KADRA,SA GA AKRIVIRAJU U REZERVI ,PA I U OBUCI MLADIH VOJNIKA.KO IM BOLJE OD NJIH MOŽE PRENETI ISKUSTVO ''DIREKTNE BORBE'',SAVLADAVANJA SRTAHA,STALOŽENOST,MOTIVACIJU,IZBEGAVANJE ''PTS'',JEDNOSTAVNO ISKUSTVO KOJE SE NE UČI IZ KNJIGA I KOJE JE NEPROCENJIVO.JOŠ JEDNOM VELIKA ZAHVALNOST DRŽAVI ŠTU JE PREPOZNALA PRAVE VREDNOSTI . JOŠ SAMO DA UHAPSITE PONOŠA,TADIĆA I ŠUTANOVCA ZBOG VELEIZDAJE NARODA I DRŽAVE !!!

Rasy

pre 4 godine

Totalno sam zaboravio koliki je DS vrh naneo stete Jugoslaviji i Srbiji. Jeremic i ekipa ma bas nikad nece dobiti moj glas toliki izdajnici strasno. Da li su mozda i rasformirali Specijalne Raketne jedinice PVO ,banda lopovska.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17