12.10.2020.

13:51

Foto:

Vesti

AKO MI ŽELIŠ SREĆU, OČEKIVAĆES OD MENE DA BUDEM SLIKAR, A NE UDAVAČA! Na današnji dan rodila se jedina žena čiji lik krasi srpsku novčanicu!

Rođena na današnji dan, u Čačku 1873. godine kao najstarija od 13 dece od kojih je samo devetoro njih preživelo. Njen otac Dimitrije bio je nastavnik crtanja, a majka Mileva učiteljica i sestričina čuvenog političara Svetozara Miletića.

Informer

Otac Mita često je znao da kaže: "Ja sam kao patrijarh, ovo je moje stado. Ja svakom detetu dam na volju da izabere šta voli. I, svako se dete izrazilo. Jedno je bilo za muziku, jedno za slikarstvo, jedno za literaturu".

Pa tako je Nadežda Petrović najznačajniji srpski slikar s početka veka. Iako je tematski ostala verna nacionalnom, stilski se potpuno okrenula savremenim tokovima evropske umetnosti. U odnosu na ostale naše umetnike išla je znatno ispred svog vremena – sigurno da je i to jedan od razloga što od svojih savremenika nije bila dobro shvaćena, a u jednoj tradicionalno patrijarhalnoj srpskoj sredini.

Informer

U Srbiju je donela moderno evropsko slikarstvo, temperamentan impresionistički način slikanja i vatrenu borbu za ženska prava.

- Ja hoću da sam slikar, a ne žena, žena ima dosta - ova rečenica navodi se u pismu koje je Nadežda Petrović uputila svojoj majci, a u kome je podseća na razočaranje zbog veridbe koju je sklopila sa svojih 25 godina ali i raskinula, uvređena cenkanjem nesuđene svekrve oko visine miraza.

Informer

- Ako mi zaista želiš sreću onda ćeš i ti od mene očekivati da budem slikar, a ne udavača - dodala je ova žena, jedna od najvećih koju je srpski narod imao.

Informer

Roman „Jedan mogući život” Ivanke Kosanić je njena romansirana biografija, a od 2005. godine, njen lik nalazi se na novčanici od 200 dinara.