30.12.2020.

11:56

Foto:

Vesti

SRBIJA JE JEDINA ZEMLJA U EVROPI KOJA IMA DVE VAKCINE! Prve doze "Sputnjik V" dopremljene na Institut Torlak! /Video/


Državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Ðerlek kaže da je Srbija jedina zemlja u Evropi, a možda i u svetu, koja ima vakcine dva različita proizvođača - Fajzer i Sputnjik V.

"Na kraju smo teške 2020. godine u kojoj konstantno vodimo borbu protiv korona virusa i kovida 19, međutim, sada imamo lepe vesti i ovo je značajan dan za građane Srbije. Imamo dve vakcine dva različita prozvođača koje su različite po tipu delovanja. Jedna je RNK vakcina, a druga je bazirana na adenovirusu. Zajedničko je da su obe vakcine izuzetno kvalitetne, bezbedne i daju dobre rezultate", rekao je Ðerlek.

On je dodao da je država pokazala odgovornost prema zdravlju građana i ispunila ono što je obećala i da sada postoje, kako je rekao, dva "jaka aduta" da se ozbiljnije suprotstavimo kovidu 19 i da počnemo normalno da živimo.

"Apelovao bih na sve građane, i kao čovek, i kao lekar, da se masovno odazovu vakcinaciji", rekao je Ðerlek i dodao da je vakcina jedino sredstvo koje može pomoći u teškoj borbi protiv korona virusa.

Informer

Informer

Vakcina Sputnjik V stigla u Srbiju

Podsetimo, ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je juče da je ispitivanje ruske vakcine u Agenciji za lekove i medicinska sredstva pri kraju i da se očekuje da bude završeno u prvim danima nove godine.

U Srbiji je 24. decembra počela vakcinacija protiv korona virusa vakcinom kompanija Fajezer i Biontek.