• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

24.12.2020

10:05

BRNABIĆKA, DARIJA I KON PRIMILI VAKCINU PROTIV KORONE! Premijerka: BILA MI JE ČAST DA OVO URADIM ZA SVOJU ZEMLJU! /Video/

Društvo

BRNABIĆKA, DARIJA I KON PRIMILI VAKCINU PROTIV KORONE! Premijerka: BILA MI JE ČAST DA OVO URADIM ZA SVOJU ZEMLJU! /Video/

Podeli vest

Premijerka Ana Brnabić, ministarka Darija Kisić Tepavčević i epidemiolog Predrag Kon danas su primili Fajzerovu vakcinu. Vakcinacija je obavljena u institutu Torlak

 

Vakcinu je prva u Srbiji primila Ana Brnabić, što je čini prvim evropskim premijerom koji se vakcinisao. 

Foto: Tanjug

Ana Brnabić primila vakcinu protiv koronavirusa

Foto: Tanjug

Darija Kisić Tepavčević primila vakcinu protiv koronavirusa

Potom je vakcinu primio epidemiolog Predrag Kon. 

Foto: Tanjug

Predrag Kon primio vakcinu protiv koronavirusa

Vakcinu su danas primili i epidemiolog i načelnica Odeljenja za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija VMA prof. dr Vesna Šuljagić, kao i akademik Predrag Peško, profesor univerziteta u Beogradu i Hajdelbergu i redovni član SANU.

Pored njih prvi građani, korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu od 11 sati danas biće takođe podvrgnuti vakcinaciji.

Srbija je prva zemlja u regionu u koju je stigla vakcina kompanija Fajzer i Biontek.

Nakon vakcinacije, građanima Srbije su se obratili doktor Predrag Kon, ministarka Darija Kisić Tepavčevi, a potom i ministarka Ana Brnabić.

Obraćanje Predraga Kona

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas, nakon početka vakcinacije protiv korona virusa u Srbiji, koju je i i sam primio, da je to zaista veliki dan za Srbiju, ali i Evropu, i poručio da je vakcina potpuno sigruna i bezbedna.

- Ovo je zaista veliki dan za Srbiju i čitav region i za Evropu, jer počinjemo sa kontraofanzivom, borbu sa oružjem u ruci, a to je u ovom slučaju vakcina - rekao je Kon.

Prvu vakcinu kompanija Fajzer i Biontek primila je premijerka Ana Brnabić, čime je postala prvi evropski premijer koji je vakcinisan.

Kon kaže da smo još u vanrednoj situaciji u našim bolnicama i da se ulaže ogroman napod u zdravstvenim ustanovama kako bi se sačuvali životi ljudi.

- Činimo sve da prenesemo ljudima pravu poruku i to i danas činimo. Vakcina je registrovana kod nas za prviremenu upotrebu u skladu sa zakonom i potpuno je sigurna i bezbedna. Iza toga stoji Agencija za lekove. To je meni lično bilo najvažnije i potvrda potpune sigurnosti u ovu vakcinu.

Kon kaže da će vakcine pristizati u Srbiju i da će vakcinacija ići u skladu sa operativnim planom i prioritizacijom koja je napavljena.

- Želili smo danas ovim da damo ohrabrenje stanovništvu - dodao je Kon.

Foto: printscreen/tanjug

Predrag Kon

 

Obraćanje ministarke Darije Kisić Tepavčević

Ministarka za rad, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas, nakon primanja vakcine protiv korona virusa, da su potrebne dve doze vakcine i da se smatra da je imunitet stečen sedam dana nakon druge doze.

- Nakon 28 dana od primanja prve doze ćemo odganizovati posete za stare u gerontološkim centrima - rekla je Kisić Tepavčević novinarima.

Istakla je da je danas zaista veliki dan za Srbiju i da je ponosna što je Srbija među prvim zemljlama koje su nabavile vakcinu.

- Danas počinje vakcinacija za najugroženije, to jest najstarije sugrađan koji su u staračkim domovima. Ponosna sam nja sve njih. Vakcina je besplatna i dobrovoljna. Imamo veliku zainteresovanost i oni (stari) pokazuju kako treba da se ponašamo
- rekla je ministarka.

Kaže da smo do sada imali pasivnu borbu protiv korone dok danas prelazimo u aktivnu fazu te brobe.

Izuzetno sam ponosan na našu zemlju, dodala je Kisić Tepavčević.

Foto: printscreen/tanjug

Darija Kisić Tepavčević

Obraćanje premijerke Ane Branbić

Danas je možda prvi dan, od 6. marta, da imamo razlog za osmeh, jer danas se obeležava početak kraja pandemije korona virusa, poručila je premijerka Ana Brnabić, koja se danas prva vakcinisala vakcinom protiv Kovida 19.

- Kao premijerka i kao neko ko vodi Krizni štab, osećala sam obavezu da budem prva koje će primiti vakcinu, kako bi pokažla da verujemo u nju, kao i u naše institucije - rekla je Brnabić novinarima.

Kako je rekla, čast joj je da uradi ovako nešto za zemlju i da bude prva koja će otvoriti put za sve građane.

Brnabić je prenela da se sa predsednikom Vučićem dogovorila da njih dvoje svakako prime različite vakcine, te će on najverovatnije primiti sledeću koja bude stigla, najverovatnije kinesku.

Najavila je da se očekuje da u najskorije vreme stignu vakcine kineskog proizvođača Sinofarm - Sinovak, kao i određene količine ruske vakcine Sputnik V, dok će krajem prvog ili početkom drugog kvartala naredne godine trebalo da stigne "Astrazeneka", a zatim i Modernina vakcina.

- Kao što smo i obećali, građani će imati na raspolaganju sve vakcine koje imaju dozvole u svojim zemaljamo i relevantnih međunarodnih agencija, a koje će naravno proći i sve naše agencije i institute - rekla je Brnabić.

Foto: printscreen/tanjug

Ana Brnabić

 

Ona je dodala da je Srbija pokazala da može da se bori i da uspe ako svi rade timski.

Brnabić je rekla da se očekuje da najveće količine vakcine stignu od kineskog Sinofarma.

- Od danas se ne zaustavljamo dok ne pobedimo virus - poručila je premijerka.

Ona je, ipak, apelovala na sve, da početak vakcinacije ne shvataju kao da je borba sada odmah i gotova, već da poštuju sve mere i dalje.

- Da budemo sigurni, da pomognemo zdravstvenim radnicima, pa ćemo 2021. godine polako skidati maske, kada se stekene imunitet, a do tada ovo da gledamo, ne kao pobedu, nego kao početak kraja - rekla je Brnabić.

Brnabić: Imaćemo milion doza vakcina u januaru

Premijerka Ana Brnabić izjavila je danas da će Srbija, pored 4.870 Fajzer-Biontekovih vakcina, od tog proizvođača u januaru dobiti još 16.000 doza, kao i da ćemo zajedno sa drugim vakcinama imati u januaru ukupno milion doza, a tokom prvog kvartala ukupno oko dva miliona doza.

- Imamo tu dinamiku isporuka Fajzerovih vakcina i kako varira prozvodnja vakcina tako varira i isporuka ne samo Srbiji već i svim zemljama sveta. Mi smo očekivali 10.000 doza od Fajzer-Bionteka u decembru. Stiglo je 4.870 doza, ali sa druge strane očekujemo da će početkom januara stići dodatnih 16.000 doza - rekla je Brnabić novinarima.

Tokom januara očekujemo značajno veće količine kineske vakcine Sinovak, dodala je Brnabić.

- Ali, u najskorijem roku i ruske vakcine Sputnjik Ve. Onda tek početkom drugog kvartala očekujemo dodatne količine AstraZeneka. I ja se nadam da ćemo u razgovorima sa njima uspeti da dobijemo i vakcinu američkog proizvođača Moderna - rekla je ona.

Brnabić kaže da ćemo svakako tokom prvog kvartala imati oko dva miliona doza vakcina, a u januaru svakako milion doza.

Premijerka ističe da je Fajzer-Biontek pokazao veliku ozbiljnost i da su pouzdan partner, kao i prozivođač koji nema problem da razgovara i sa manjim zemljama.

Brnabić je izjavila danas da Srbija nabavlja vakcine po cenama koje su na tržištu i da ćemo kao zemljla objaviti njihovu cenu kada to budu uradile i druge zemlje i EU.

Na pitanje novinara zbog čega je ugovor sa Fajzer-Biontekom proglašen strogo poverljivim oko cena, Brnabić je rekla:

- Što se tiče cene vakcine, takav je dogovor sa prozvođačem. Nisam videla ni da je bilo koja druga zemja to objavila, osim što je belgijska ministarka zdravlja objavila cenu na tviteru, pa su povukli taj tvit.

Branbić kaže da nijedna druga zemlja nije objavila cenu, kao i da Srbija nema problem da kaže koliko smo platili tu vakcinu ili neku drugu, zato što je takva cena vakcina na tržištu.

- Ponosan sam što nismo imali problem u plaćanju avansa i što nismo razmišljali ni o cenama vakcina, niti je bilo pitanje da li će vakcina biti besplatna. Biće besplatna za sve građane Srbije. Tako da zbog toga nemam problem i kada god proizvođači vakcina i EU i ostale relevantne međunarodne organizacije kažu koja je cena vakcina, mi ćemo to pratiti bez imakvog problema - zaključila je Brnabić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija