04.02.2021.

13:47

Foto:

Vesti

STRANCI KOJI ŽIVE I RADE U SRBIJI IMAJU PRAVO NA VAKCINU, prijavilo ih se više od 8.000

Jovanović je za Tanjug naveo da je sistem za iskazivanje interesovanja za vakcinaciju protiv kovida 19 napravljen tako da preko portala mogu da se prijave i državljani Srbije, stranci sa boravištem, pa čak i stranci koji nemaju boravište u Srbiji, jer je namera bila da se u sistemu prate svi mogući potencijalni građani koji žele da se vakcinišu.

- Do sada se više od 8.000 stranaca prijavilo, a vakcinisano je oko 4.000 njih, što je svega 0,8 odsto od ukupnog broja vakcinisanih do sada - rekao je Jovanović.

On je istakao da bez obzira da li se radi o državljanima Srbije ili strancima, za vakcinaciju se pozivaju svi prema kriterijumima koje je propisao Institut Batut.

Prvi prioritet su zdravstveni radnici i stariji od 75 godina, zatim starosna grupa građana od 65 do 74 godine, oni koji imaju višestruka obolenja, prosvetni radnici...

- Stranci rade ovde, žive ovde i imaju prava da budu vakcinisani, ali po prioritetima kako je to država Srbija definisala - rekao je Jovanović.

Informer

Mihailo Jovanović

Komentarišući navode pojedinih medija da stranci dolaze u Srbiju i da se vakcinišu za 70 evra, on je rekao da je to "apsolutno nemoguće" i da je takva informacija pogrešna i kvari sliku o "vrhunski odrađenoj proceduri vakcinacije".

- Podatak da 0,8 odsto građana koji su do sada vakcinisani predstavljaju stranci dovoljno govori o tome - rekao je on i istakao da je vakcinacija u Srbiji besplatna.

Govoreći o imunizaciji hrvatske književnice Vedrane Rudan u Srbiji, koja je izazvala polemiku na društvenim mrežama, Jovanović je rekao da svi koji su se prijavili preko eUprave, a koji obavljaju neku delatnost u Srbiji, bez obzira da li su državljani Srbije ili ne, mogu biti pozvani na vakcinaciju, u odnosu na grupu prioriteta kojoj pripadaju.

- Građani ne treba da strepe, vakcina ima dovoljno i svi će dobiti poziv. Sistem koji je Vlada Srbije uspostavila je objektivan, a građani se pozivaju u skladu sa njihovim izborom vakcine, ali i na osnovu kriterijuma koje su propisali Institut Batut i Ministarstvo zdravlja - rekao je Jovanović.