18.03.2021.

15:32

Foto:

Vesti

NASTAVNIK PITAO UČENIKE ŠTA MISLE O SAMOUBISTVU! Zadatak za srednjoškolce podelio Srbiju! Da li je ovo primerena tema za đake?

Na fotografiji koju je objavio se jasno vide teme koje je profesor poslao učenicima za pismeni zadatak srpskog jezika, a tema koja je izazvala polemiku je "Samoubistvo - herojski čin ili kukavičluk". 

Još tri koje su se našle na spisku su i "Želim da zaboravim", "Niko mene ne razume", "Moja ljubavna priča".

Informer

Pismeni zadatak za drugi razred srednje škole

- Kao prosvetni radnik jeza me podilazi da među učenicima ima dece koja pomišljaju na samoubistvo. Provlačim kroz lekcije kako prevazići probleme. Većina roditelja nije svesna koliko tužne, depresivne i nesrećne dece imamo. Jutros u vestima da troje izvršilo samoubistvo - jedan je od komentara.

Ipak bilo je onih koji su razumeli ovakav predlog tema. 

- Teme smišlja i predlaže profesor, niko drugi ih ne određuje. Pretpostavljam da mu je namera bila, da zbog učestalosti, proveri stav klinaca, pa da eventualno otvori takvu temu za razgovor sa psihologom, da se deluje preventivno - komentarisao je jedan korisnik društvene mreže.

- Diskutabilno vrlo. Sa jedne strane, ne treba im praviti tabu teme, treba ih naterati na razmišljanje, treba ih "opipati" kako razmišljaju i na takve teme, baš zato što smo svedoci šta se sve dešava. Malo je formulisano bzvz iskreno. Imam dete njenih godina, pa razmišljam - napisala je jedna majka. 

- Ni ja ne bih osudila na prvu. Jutros nas je sačekala vest o samoubistvu osamnaestogodišnjakinje u Beogradu. To jeste tema o kojoj mora da se razgovara sa tinejdžerima. Sećam se kad nam je razredna (fiziku je predavala) čitala ispovest Igora Pervića, uplašena zbog sve dostupnije droge - još jedan je od komentara. 

Podsetimo, sinoć oko 19 časova u Batajnici, u pomoćnom objektu, pronađena je mrtva maloletna ženska osoba obešena o gredu. Samo sat vremena kasnije, oko 20 časova, u svojoj kući u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića, muškarac star 25 godina, iz karabina je ispalio sebi projektil u predelu glave. 

Treća tragedija dogodila se juče kada je devojka (20) Lj. K. pala sa krova zgrade u Ulici Knez Danilovoj broj 12 u Beogradu. Davala je znake života, ali je preminula u Urgentnom centru.