22.06.2021.

11:40

Foto:

Vesti

KAKO DA PREŽIVITE TROPSKE DANE! Vodič da što lakše podnesete visoke temperature, OBAVEZNO POVEDITE RAČUNA O OVIM STVARIMA!

Lekari preporučuju nošenje lagane, komotne odeće od prirodnih materijala svetlih boja, a prilikom izlaska napolje, neophodan je šešir ili kapa sa širokim obodom i naočare za sunce.

Redovno treba unositi tečnost, pre svega vodu, a eliminisati alkohol i smanjiti unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića.

Takođe treba češće konzumirati hranu, pri čemu treba izbegavati hranu s visokim sadržajem proteina.

Cisterne s vodom na 6 lokacija

Zbog najavljenih tropskih vrućina grad Beograd je preduzeo posebne mere, cisterne sa pijaćom vodom će biti postavljene na šest lokacija u gradu.

Cisterne s pijaćom vodom će se od danas nalaziti na Trgu republike – TC "Staklenac", Beogradskom sajmu, u smeru ka Čukarici, na Zelenom vencu, kod Vukovog spomenika, kod Opštine Novi Beograd, odnosno kod kružnog toka, uz zgradu Opštine, i u Zemunu, kod okretnice javnog gradskog prevoza, na kraju Ulice cara Dušana.

Informer

Cisterne s vodom u Beogradu
Bebe posebno osetljiva grupa

Novorođenčad, odojčad i deca uzrasta do četiri godine posebno su osetljiva na visoke temperature vazduha, pri čemu često ne ispoljavaju brzo znake i simptome kao odrasli.

Zbog toga deci treba obući pamučnu odeću svetlih boja koja nije tesna, a bebama je dovoljna pelena i benkica bez rukava.

Bebe i mala deca neće vam reći da su žedni, zato je veoma važno da im redovno dajete vodu.

Tokom toplotnih talasa bebama koje sisaju biće potrebni dodatni podoji, a između podoja može im se ponuditi voda u kašičici.

Bebe i decu za vreme toplotnog talasa ne treba izvoditi napolje, a ako se izvode, to treba činiti isključivo u ranim jutarnjim ili večernjim satima.

Tokom izlaska, bebe i decu uzrasta do godinu dana uvek treba držati u hladovini uz odgovarajuću zaštitu od sunca, što podrazumeva pamučnu široku garderobu svetlih boja, koja ne steže, šeširić, kremu sa zaštitnim UV faktorom.

Informer

Poseban oprez s bebama
Srčani bolesnici

Srčani bolesnici na letnjim vrućinama su ugroženiji od ostalih ljudi sa hroničnim oboljenjima, pogotovo kada se temperatura popne na 30 stepeni, a vlažnost vazduha dostigne 70%. Ljudima sa kardiovaskularnim problemima tada srce ubrzano radi, a termoregulacioni sistem nastoji da ohladi telo, pa opterećenje srca postaje znatno veće od uobičajenog, tako je poseban oprez potreban ovoj grupi stanovništva.