19.08.2021.

07:29

Foto: Reuters

Vesti

ŠTA SE DEŠAVA U ORGANIZMU AKO NEMATE ANTITELA? Detaljno objašnjenje doktorke Sofronić

Ona je govorila i o trećoj dozi vakcine.

- Stručni tim za imunizaciju je dao svoje preporuke. Dakle, što se imunologa tiče, za nas je važno da pratimo imunski odgovor. U ovom trenutku jeste za preporuku da se kod onih koji su ugroženi zbog bolesti ili godina da ta treća doza. Zavisno koju su vrstu vakcine primili, verovatno će dobiti istu, a neki će moći da se odluče i za druge vakcine - navela je dr Sofronić.


Govoreći o načinima lečenja, ona je navela da se u lečenju došlo čak do 11. protokola.

- To znači da naši lekari prate sve ono što se dešava u svetu i primenjuju sve vrste farmakološke i biološke terapije. Postoji izvanredna saradnja kliničara i naučnika. Kod jedne grupe pacijenata u KBC "Dr Dragiša Mišović" testirana primena visokih doza intravenskih imunloglobulina u sprečavanju najteže forme kovida. To je taj ARDS koji dovodi do smrtnog iskoda. I ta mala studija je dala izvanredne rezultate. Stalno ima nečeg novog i to prate naši lekari - kaže Sofronićeva i naglasila da Sunce neće ubiti koronu već će to uradili mere i vakcinacija.

Informer

Ljiljana Sofronić


Doktorka je objasnila kako funkcionišu ćelijski odgovor i antitela.

- Nije dovoljno pratiti samo antitela u krvi. Potrebno je analizirati razne vrste ćelija, videti da li su uspešno aktivirane vakcinom i otkriti koliko tih ćelija pamti susret sa virusom, jer je naš imunski sistem pametan i ima memoriju. Oni koji su ozdravili od infekcije, imaju najmanje godinu dana dobru zaštitu - ukazuje Sofronićeva i dodaje:


- Kada nestanu antitela, to nije znak da organizam nije sposoban da se bori protiv virusa, jer ćelije čekaju, one koje pamte i u trenutku kada dođe do susreta sa virusom, one podstaknu i sve druge ćelije iz imunog sistema i ćelije ubice napadaju virus i uništavaju ga. Vlada i Ministarstvo prosvete su odobrili projekat u kome učestvuje 'Batut' i Institut za epidemiologiju, pratićemo efikasnost vakcine kroz vreme i tačno ćemo znati koliko nakon koje doze traje memorije i davati preporuke. To će biti na izabranoj grupi ljudi, ali će se odnositi na sve. Znaće ako su primili 'Fajzer' ili 'Sinofarm' šta im se preporučuje - zaključuje dr Sofronić.