13.09.2021.

10:37 >> 12:55

Foto: Tanjug

Vesti

Naš odgovor na svaku ružnu reč ili delo ne sme biti zlopamćenje ili ne daj Bože osveta, ulaženje u spiralu zla, već molitva i praštanje!

Liturgiji u Jasenovcu pored velikog broja arhijereja prisustvuje i ministar Vlade Srbije Nenad Popović i veliki broj vernika, a nakon liturgije na humci pokraj spomenika „Kameni cvet“ koji se nalazi u okviru Spomen-područja „Jasenovac“ patrijarh Porfirije će služiti pomen jasenovačkim stradalnicima.

Patrijarh Porfirije je u besedi rekao da "Crkva nije konsitituisana po bilo kom modelu ovog sveta a naročito nije konstituisana i organizovana po bilo kom političkom modelu".

- Crkva ima svoje ustrojstvo, ona dakle nije nikakva politička organizacija, ona se ne poklapa ni sa kakvim političkim interesima i ciljevima, ne poklapa se ni sa kakvim ni državnim, bilo koje države, ciljevima. Jer Crkva je iznad granica vremena i prostora. Crkva je telo Hristovo - rekao je patrijarh Porfitije, tokom bogosluženja, koje je prenosila SPC na svom sajtu.

On je rekao da je SPC autokefalna Crkva koja ima svoju kanonsku jurisdikciju i takva je priznata od svih drugih kanonskih pravoslavnih Crkava.

- Ta naša jurisdikcija ne zavisi od spoljašnjih okolnosti, državnih, političkih i svakih drugih granica, ne može menjati svoje granice i kanonsku jurisdikciju na osnovu bilo kakvih spoljašnjih pritisaka, ne zavisi od spoljašnjih političkih okolnosti, ni od volje pojedinca ma ko da su i ma šta da su umislili da imaju moć i silu - rekao je patrijarh Porfirije.

Informer

Prema njegovim rečima, "neki su hteli zamenom teza da u Crnoj Gori spreče čist verski čin na silu, ono što je Ustavom i poveljom Ujedinjenih nacija garantovno, da dođemo u svoju kuću, na mestu gde se vekovima taj čin obavljao".

Prema njegovim rečima, "zamenom teza" neko neprestano proglašava SPC izazivačima konflikta, što je poznati metod, "kojeg se možemo setiti i na ovom mestu, proglasiti nekog izvorom svakog zla i time dati drugima pravo da takvog eliminiše bez bojazni da će polagati račun".

On je poručio ako je neko u Hrvatskoj posumnjao u njegovu ljubav, da ga to još više motiviše da ostane veran Hristovom pozivu na ljubav, napominjući da je onaj isti kada je došao u Zagreb kao mitropolit i sada i da nepostoji više Porfirija, kako je posumnjao jedan njegov prijatelj, ili je morao tako da kaže".

- Uvek i na svakom mestu uvek sam govorio samo i samo afirmativno o Hrvatskoj. A da li sam ponekad imao razloga da to ne činim, bilo ih je, ali oćutao sam svaki put - rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je rekao, "Bog vidi njegovo srce i zna da li je tako kako kaže", kao i da postoje hiljade njegovih reči i dela koja svedoče.

- Rekao sam i ponoviću - Zagreb i ja se volimo javno a sada ću dodati Hrvatska i ja se volimo javno, ma koliko to nekome smetalo njegov je problem. Volim sve ljude Hrvatske bez obzira kom narodu pripadali. Ne očekujem apsolutno ništa zauzvrat - rekao je patriharh Porfirije.

Informer

Kako je još rekao, svoj narod voli svim svojim bićem ali voli i sve druge ljude. Govoreći o stradalima o Jasenovcu, on je naglasio da su se zločinci ispisali iz svakog naroda i ne pripadaju nikome.

- Naš odgovor na svaku ružnu reč ili delo ne sme biti zlopamćenje ili ne daj Bože osveta, ulaženje u spiralu zla, već molitva i praštanje - rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je rekao, "mi u Crkvu ne dolazimo da bismo bili veći ili više Srbi, a duboko sam uveren da isto tako ne ide niko u Crkvu da bi bio veći Hrvat, Mađar, Nemac, ili Italijan", jer "ako ide i ako idemo promašio je i promašili smo".

Proslavu praznika organizuju eparhija pakračko-slavonska SPC i Muzej žrtava genocida.

Sutra će u Srpskoj pravoslavnoj opštoj gimnaziji "Kantakuzina Katarina Branković" u Zagrebu, biti održan Međunarodni naučni simpozijum "Novomučenici : VII", na kojem će učešće uzeti domaći i inostrani istoričari i stručnjaci u oblasti društveno - humanističkih nauka, a na otvaranju će se obratiti patrijarh Porfirije.

Informer

Nastradali u logoru Jasenovac za vreme Drugog svetskog rata u NDH kanonizovani su na Saboru SPC održanom 16. aprila 2010. godine, kada je za datum njihovog proslavljanja određen 31. avgust po julijanskom, odnosno 13. septembar po gregorijanskom kalendaru.

Logor Jasenovac, kao sistem logora pod komandom iz logora Jasenovac, bio je najveći koncentracioni i logor smrti na prostoru okupirane Kraljevine Jugoslavije za vreme Drugog svetskog rata. Logor je formirala Nezavisna Država Hrvatska u avgustu 1941. godine, a uništile su ga ustaše u aprilu 1945. godine.

Informer

U logor su dovođeni Srbi, Romi i Jevreji, svih uzrasta, polova, starosnih dobi, socijalnih, obrazovnih i drugih profila, ali tu su dovođeni i svi drugi koji su podržavali Srbe, Rome, Jevreje, komuniste, partizane ili „nisu odgovarali“ tadašnjim vođama ustaške Hrvatske.

Logor Jasenovac je bio prvi sistematski izgrađivani logorski kompleks na teritoriji Nezavisne Države Hrvatske, jedini koji je neprekidno delovao sve do kraja njenog postojanja i najveći po prostoru koji je zauzimao, po broju logoraša koji su kroz njega prošli i po broju žrtava koje su u njemu stradale.

Informer

Crkva je ponovo obnovljena 2000. godine.