• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: EKIPA INFORMERA

27.08.2021

19:40

OTKRIVENO KO STOJI IZA SRAMNOG TEKSTA U "DŽERUZALEM POSTU"  Hrvatica poturila izraelskom listu laž o Jasenovcu!

Fotoilustracija

Društvo

OTKRIVENO KO STOJI IZA SRAMNOG TEKSTA U "DŽERUZALEM POSTU" Hrvatica poturila izraelskom listu laž o Jasenovcu!

Podeli vest

Novinar David Goldman iz Australije, koji je potpisao tekst o Jasenovcu, ne postoji. Pravi autor teksta je žena iz neposrednog susedstva Srbije, malo zapadnije od nas, kaže istoričar Dejan Ristić

Skandalozni tekst objavljen u uglednim izraelskim novinama "Džeruzalem post", u kojem se tvrdi da je u logoru Jasenovac ubijeno svega između 2.500 i 4.500 Srba, poturila je jedna Hrvatica koja se lažno potpisala kao David Goldman, novinar iz Australije!

Ovo je posredno potvrdio i istoričar Dejan Ristić, direktor Muzeja žrtava genocida, koji kaže da novinar David Goldman zapravo ne postoji. Prema njegovim rečima, pravi autor je žena iz "neposrednog susedstva Srbije, malo zapadnije od nas", čime je jasno aludirao na Hrvatsku.

Revizija istorije

Ristić ističe i da ta žena, koju nije želeo da imenuje, dobro zna da je otkrivena njena prevara i da je Muzej žrtava genocida već reagovao i nekim drugim kanalima kako bi je sprečio u daljem širenju laži.

- Novinar David Goldman iz Australije ne postoji. Znamo ko je istinski autor teksta, odnosno autorka, da budem precizan. Ona je iz neposrednog susedstva Srbije, malo zapadnije od nas. I znamo da autorka zna da mi znamo njen identitet - naglašava Ristić, dodajući da je sramni tekst nakon reakcije Muzeja žrtava genocida uredništvo izraelskog lista uklonilo i objavilo izvinjenje u kome su iznete nepobitne istorijske činjenice o Jasenovcu.

- Kad smo videli tekst, odmah smo stupili u kontakt sa rukovodstvom "Džeruzalem posta". Rekao sam im da je tekst obična svinjarija! Tražio sam da se odmah ukloni, a mi smo uradili jedan tekst koji je bio objavljen i najavljen na naslovnoj strani, sa izvinjenjem. Inače, Muzeju žrtava genocida obratilo se nekoliko zapadnih i američkih univerziteta sa molbom da dostavimo navodni Goldmanov tekst i naš odgovor kao primer koji mogu koristiti na predavanjima za ukazivanje na to kako se suprotstaviti zlonamernoj reviziji istorije - poručuje Ristić.

Da je ovaj tekst zaista poturen iz Hrvatske, potvrđuje i zagrebački istoričar Ivo Goldštajn, tvrdeći da iza svega toga stoji "krug ljudi oko istoričarke Blanke Matković".

- Taj Goldman, navodno Australijanac, ne postoji. Za njega u tamošnjoj jevrejskoj zajednici niko ne zna. Na njegovom sajtu nema adrese, imejla, telefona... Njegov sajt postoji tek od proleća 2020. godine, dakle, Goldman je 99,9 odsto izmišljen profil. Blanka Matković i Igor Vukić očigledno su naslutili da će taj profil biti raskrinkan, pa su u svojim izjavama prošle sedmice i sami sugerisali da se radi o lažnjaku... - objašnjava Goldštajn.

Moćan lobi

Analitičar i istoričar Branko Radun kaže da hrvatski katolički lobi nastoji na sve načine da minimizira broj žrtava u Jasenovcu i da abolira Katoličku crkvu.

- Jasenovac je najveća optužnica za Katoličku crkvu, pa se zato istina o tom logoru smrti godinama krije i potiskuje... To je ozbiljan projekat, čiji je cilj da Jasenovac ne dospe na listu najčuvenijih logora smrti. O tome koliko je taj lobi jak svedoči i tekst u "Džeruzalem postu". Srećom, podvala je otkrivena, tekst je uklonjen i objavljen je demanti. Mada, šteta je već učinjena... - zaključuje Radun.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcco

pre 2 godine

... ne može tek tako da nepostojeća osoba poturi Jerusalem Post-u tekst a da ovaj to objavi. Bilo je tu i saradnika u samo Jerusalem Post-u... pa nije se radilo o kometaru čitalaca, kud se i oni predhodno odobre od strane adinistratora...

Miki

pre 2 godine

Nije kriva hrvatica.U Izraelu nista nije slucajno i naivno, sve je strogo isplanirano i sve se zna.Odavno je Izrael narusio odnose sa Srbijom i sada , valjda iz sopstvenih interesa, radi protiv nje.Priznanje Kosova i Metohije i guranje fasizma kao ideologije daje nam za pravo da se zapitamo jesmo li pravilno postupali prema njima u korist soptvene stete.Nisu oni dostojni dobrote srpskog naroda.

surovi

pre 2 godine

Ovo me podseti na onu izjavu jednog hrvatskog političara koji je rekao da nisu krivi hrvati što su masovno ubijali i klali Srbe u Jasenovcu idrugim stratištima, već su krivi Srbi jer nisu mirno išli na klanicu !!!! E moj Miki ....

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija