20.09.2021.

11:56

Foto:

Vesti

Moja jedina poruka je vakcinacija! KBC "Zvezdara" je ponovo u kovid sistemu, a najmlađi pacijent ima 20 godina!

Ovo je peti put da se Kliničko-bolnički centar "Zvezdara" vraća u kovid sistem. Sinoć su primili prve pacijente.

Profesor dr Petar Svorcan kaže da su u poslednjih 48 sati uspeli da preko 450 nekovid pacijenata premeste na VMA, u Klinički centar Srbije i KBC "Zemun".

- Mi smo sinoć od 18 časova sa delom svojih kapaciteta ušli u kovid sistem i od sinoć do jutros primili smo 64 pacijenta - rekao je doktor Svorcan za RTS.

Istakao je da je njih devetoro u jedinici intenzivne nege. Za sada, svi su na invazivnoj ventilaciji, niko nije intubiran, dodao je doktor.

- Skoro 80 odsto pacijenata zahteva kiseoničku potpornu terapiju sa srednje teškom ka teškoj kliničkoj slici - rekao je Svorcan.

Kada je reč o starosti pacijenata, doktor Svorcan navodi da najmlađi pacijent ima dvadeset godina, a najstariji osamdeset šest.

Ističe da otprilike četiri petine pacijenata nije vakcinisano, kao i da su im tegobe počele tokom lečenja kod kuće u periodu od sedam dana.

Ističe da su se, nažalost, opet uključili u kovid režim, a da su se nadali da to više neće biti potrebno.

- Verujem da ne bi ni bilo potrebe da su naši građani bili odgovorniji i da smo se malo više vakcinisali u maju i junu, kada smo mogli da sprečimo da dođe do pojave ovih brojeva. Moja jedina poruka i apel je kao i do sada – vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija. Ona nema alternativu, spasava živote i odlazak i intenzivnu negu - poručio je doktor Svorcan.

Jedan deo KBC "Zvezdara" ostaje u nekovid sistemu – to je nefrologija sa hemodijalizom, pedijatrija i pacijenti koji su na biološkoj terapiji koji će nastaviti da je primaju u zelenoj zoni.