25.09.2021.

09:00

Foto:

Vesti

POZNATI KARDIOLOG OTKRIVA KAKO KORONA UTIČE NA SRCE i koja je najbolja zaštita kardiovaskularnih bolesnika u doba pandemije

Profesor dr Nebojša Tasić, pomoćnik direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje" i predsednik Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga (HISPA), govorio je za Informer.rs o tome kako korona utiče na srce, o preklapanju dve epidemiološke krive, kao i o prevenciji i zaštiti kardiovaskularnih bolesnika od zaraze kovidom 19.

Dr Tasić ističe da je korona pogubna po zdrave ljude, a posebno po one s pridruženim bolestima, naročito kardiovaskularne bolesnike.

- Trenutna situacija je izuzetno nepovoljna, ne samo epidemiološka, nego i po pitanju kardiovaskularnih bolesti. Imamo ukrštanje dve krive, jedna kriva koja traje više decenija, to je kriva kardiovaskularnih bolesti. Podsetiću da u Srbiji svaki drugi pacijent umre od infarkta ili šloga, a sad pridruženo sa virusom korone koji oštećuje krvne sudove i srce, imamo ukrštanje te dve epidemije. S jedne strane imamo akutni efekat kovida 19 na srce dovodeći do teških oštećenja, čak i smrtnih ishoda zbog infarkta, šloga ili poremećaja ritma srca - kaže dr Tasić.

Informer

Dr Nebojša Tasić
Izražen post-kovid sindrom

Profesor Tasić ističe negativan uticaj post kovid sindroma na srce.

- Imamo i post kovid sindrom koji je veoma izražen posebno kod kardiovaskularnih bolesnika, koji obuhvata hronično zapaljenje srčane maramice ili oštećenje srčanog mišića, srčanu slabost i srčane aritmije i druge komplikacije koje se na vreme moraju prepoznati i lečiti. Zato preporučujem svim bolesnicima koji su preležali kovid, sa ili bez tegoba, da se obavezno jave kardiologu da bi se procenilo da li je SARS-CoV-2 virus oštetio kardiovaskularni sistem kako bi se preduzela adekvatna terapija i praćenje stanja pacijenta - ističe dr Tasić.

- Ali takođe posebna grupa bolesnika su oni koji nisu prelažali kovid infekciju, a boluju od kardiovaskularnih, endokrinoloških i drugih pormećaja takođe treba da se jave svom kardiologu kako bi napravili jako dobar program prevencije podizanja imuniteta. A pre svega najvažnije način zaštite je vakcina, a uz vakcinu treba raditi na podizanju imuniteta a sve u cilju kako bi se zaštitili od infekcije - kaže dr Tasić.

Obavezna vakcinacija kardiovaskularnih bolesnika

- Kardiovaskularni bolesnici spadaju u najugroženiju grupu stanovništva kada je reč o koronavirusu. Tu je primarno oštećeno tkivo pluća, a pošto su srce i pluća usko vezani i ne mogu da funkcionišu jedno bez drugog, onda strada i srce, pogotovo ako je već oštećeno.

- Hroničnim kardiovaskularnim bolesnicima se svakako preporučuje da se vakcinišu da bi izbegli infekciju kovidom 19. Ova infekcija dovodi to teških oštećenja kardiovaskularnog sistema, neretko sa smrtnim ishodom - kaže dr Tasić.

Dr Tasić ističe da najveći problem predstavlja kako zaštiti vakcinisane od nevakcinisanih.

- Danas je najveća umetnost kako zaštiti vakcinisane od nevakcinisanih, jer u sadašnjem trenutku ne postoje adekvatni mehanizmi kako ljude koji nose masku i vakcinisani su zaštiti od bahatosti ljudi koji su nevakcinisani, a uz to ne poštuju propisane epidemiološke mere - zaključuje dr Tasić.