17.10.2021.

13:45

Foto: printscreen

Vesti

Lekari ne veruju u vakcine? Meni je to neshvatljivo - to je kao sveštenik koji ne veruje u Boga!


- To je problem. Nisam lično čula nijednog lekara koji ne preporučuje vakcinu pacijentima, ali sam čula ljude da imaju takve primere. Za mene je to neshvatljivo - rekla je Brnabić nakon što je na Beogradskom sajmu primila treću dozu vakcine protiv kovida.

Kako je rekla, najjasnija paralela je da je "lekar koji ne veruje u vakcine isto što i sveštenik koji ne veruje u Boga" i pozvala sve ljude da se jave na telefon Ministarstva i prijave lekare koji bez jasnog, opravdanog i konkretno navedenog medicinskog razlogane ne preporučuju vakcinaciju.

Premijerka je navela da ti lekari ugrožavaju živote ljudi.

- Pozivam da se sluša Lekarska komora Srbije, Medicinski fakultet, struka... - rekla je Brnabić.

Ministarstvo zdravlja stavilo je u funkciju broj mobilnog telefona 064/88-11-405, na koji građani putem viber aplikacije, mogu da prijave lekare koji pacijentima ne preporučuju vakcinaciju, bez jasnog, opravdanog i konkretno navedenog medicinskog razloga.

Premijerka je danas poručila i da je u tri lokalne samouprave procenat vakcinisanih ispod 30 odsto - Mionica, Lajkovac i Tutin.

Brnabić je dodala da je beogradska opština Stari Grad jedina u Srbiji u kojoj je više od 80 odsto vakcinisanih.

- Preševo je u vakcinaciji mladih izbilo na treće mesto, tako da su vodeći Stari grad, Savski venac, Preševo, Novi Beograd - navela je Brnabić.

Ona je rekla i da je do sada prvu dozu primilo 54,4 odsto građana, revakcinu nešto manji procenat, dok je treću dozu više od 14 odsto populacije.

- Imamo 85 lokalnih samouprava u kojima je vakcinisano više od 50 odsto punoletnog stanovništva i 14 lokalnih samouprava u kojima je vakcinisano više od 60 odsto populacije - rekla je premijerka.