18.10.2021.

19:27

Foto:

Vesti

SRBIJA TO MOŽE, ODMAH UVESTI STRATEŠKE ENERGETSKE REZERVE! Konzervirati sve elektrane koje nisu nepohodne i aktivirati ih! u slučaju krize!

Vršilac dužnosti direktora EPS-a Milorad Grčić je pojasnio da strateška rezerva znači konzerviranje svih elektrana koje treba da izađu iz redovnog rada i za slučaj energetske krize, dekonzerviraju se i pokreću.

Dodao je da je cilj inicijative da se obezbedi stabilno snabdevanje uz nepromenjene cene za građane Srbije.

- Kapaciteti koji budu konzervirani posle analize stručnih službi mogu se aktivirati u uslovima kriza sličnih današnjoj, kada dođe do poremećaja na tržištu, odnosno kada cena i količina električne energije opravdavaju rad termo kapaciteta koji su u strateškoj rezervi - istakao je on.

VEST JE DOBRA, ALI... USKORO DVOJNO DRŽAVLJANSTVO SRBIJE I NEMAČKE? Koliko ljudi će naša zamlja izgubiti zbog ovog... MISLITE O TOME!

Izvršni direktor za trgovinu električnom energijom Dragan Vlaisavljević je pojasnio da je ovo prelazno rešenje urađeno po modelu iz Evropske unije (EU).

- Neke zemlje, kao što je Nemačka, uvele su strateške rezerve i u ovoj situaciji ih aktiviraju, dok je Rumunija u potpunosti zavisna od vetra. Postojeći zakon napravljen je trgovački, a ukoliko ministarstvo prihvati ovu inicijativu mogli bismo da sačuvamo postojeće i gradimo nove kapacitete - rekao je Vlaisavljević.

EU ZATVORILA SRBIJI VRATA ZAUVEK?! PROTIV ŠIRENJA UNIJE SEDAM DRŽAVA ČLANICA! Zapadni Balkan da se "uzda use i u svoje kljuse"!

Član Nadzornog odbora ispred Vlade Srbije Petar Stanojević je pozdravio ovu inicijativu i istakao da je on i za strateške rezerve i za konzervaciju kapaciteta, jer, kako je rekao, ovo jeste prva velika energetska kriza, ali veruje da nije poslednja, preneo je Tanjug.