• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Fakti

18.10.2021

16:30

EU ZATVORILA SRBIJI VRATA ZAUVEK?! PROTIV ŠIRENJA UNIJE SEDAM DRŽAVA ČLANICA! Zapadni Balkan da se "uzda use i u svoje kljuse"!

Politika

EU ZATVORILA SRBIJI VRATA ZAUVEK?! PROTIV ŠIRENJA UNIJE SEDAM DRŽAVA ČLANICA! Zapadni Balkan da se "uzda use i u svoje kljuse"!

Podeli vest

Ursula fon der Lajen, šefica briselske birokratske mašinerije reče tokom poslednjeg samita EU - Zapadni Balkan: „Šaljemo poruku da Zapadni Balkan pripada EU!" Geografski, Balkan jeste deo Evrope. Politički, međutim, tokom različitih istorijskih epoha to nije bio

Koliko je Zapadni Balkan danas u političkom smislu deo Evrope? Koliko nas Evropa, ili tačnije EU doživljava kao svoj integralni deo, analizirao je Dušan Proroković iz Instituta za međunarodnu politiku! Njegovu analizu prenosimo u celini!!!

Kako su sebi lepi i važni!

Više nisu tako retke ni ocene o preranom prijemu Bugarske i Rumunije u EU. Nije tajna, u Briselu ih mnogi sa oduševljenjem nisu dočekali. Ali, morali su ih dočekati pošto u tom periodu članstvo u EU bejaše svojevrsna nagrada zbog prethodnog pristupanja u NATO. Amerikancima je trebao „izlaz" na Crno more, posle eskalacije Ukrajinske krize i slabije upućenima u geopolitičku logiku postalo je jasno zašto!

       
Pod američkim pritiskom, EU je bespogovorno popuštala. Kampanja protiv Grčke, vođena tokom „godina bankrota" pomalo je podsetila i na antisrpsku histeriju iz devedesetih godina u pojedinim zapadnim medijima. Grci su predstavljani kao prevaranti, falsifikatori, kao da na Balkanu drugačije i može biti.
       
Zapadni Balkan se sagledava kao deo problema, a ne kao deo rešenja.
       
Za dalje širenje EU, podrazumeva se na Zapadni Balkan, a i gde bi drugo, nema podrške u javnim mnjenjima najmanje sedam država članica. Takođe, suštinski nema ni raspoloženja među brojnim političarima, koji teško shvataju šta će im ovo „parče".
       
Migrantska kriza jeste reaktualizovala pitanje daljih evrointegracija zapadnobalkanskih država, učinili su to i Rusi i Kinezi jačanjem svog prisustva u regionu, ali sve je to doprinelo da se o temi razmišlja „malo više". I ništa dalje od toga.

 

MILOGORCI, DŽABA STE KREČILI! CETINJSKI MANASTIR OPET UPISAN KAO SVOJINA MITROPOLIJE CRNOGORSKO-PRIMORSKE!

       
A proizvod tog „malo više razmišljanja" jeste i da se oblikuje neko rešenje zahvaljujući kojem će Zapadni Balkan biti „privezan" za EU, ali neće postati i njen sastavni deo. Zbog toga se vrtimo kroz Berlinski proces uz prateću frazeologiju koju sada ponavlja fon der Lajenova, a pre nje su to činili Mogerinijeva, Eštonova, Baroso, File i brojni drugi predsednici i komesari čijih se prezimena teško i setiti.
       
Putujemo od „mini Šengena" ka „Open eri", mada se u to nisu svi uključili, jer, bezbeli to su samostalni i suvereni subjekti međunarodnih odnosa na koje je nemoguće uticati; gradimo prugu od Niša do Drača, zbog koje je ista ova fon der Lajenova doputovala u Donje Međurovo, predstaviviši nam da je to jednako bitno kao i tranzitni pravac od Beograda do Pekinga, mada nikome živom nije jasno niti čemu će ta infrastruktura služiti, niti kako ćemo kredite vraćati.

I mi i Albanci! Imajući u vidu demografska kretanja u tom delu Balkana, pogotovo.
       
I? Šta dalje? Kako dalje? Sudeći prema zaključcima poslednjeg Samita EU - Zapadni Balkan nema nikakvog smislenog plana, nikakvih konkretnih rešenja. Osim, već predstavljenog „Otvorenog Balkana" koji u punom kapacitetu niti je zaživeo, niti će zaživeti i pruge za koju ne znamo kako će se otplatiti!
       
Neubedljivo zvuči i priča o desetinama milijardi opredeljenih za investicije u zelenu energiju, pošto je istog dana cena prirodnog gasa oborila istorijski rekord. Između ostalog i zbog toga što su se iste te investicije u Zapadnoj Evropi pokazale nerentabilnim sa stanovišta ekonomije i nesigurnim sa stanovišta energetike.

Foto: Tanjug

Zato se u zasebnoj tački završnog saopštenja podvlači: „EU je daleko najbliži partner u regionu, glavni investitor i glavni donator. Neviđene razmere i dometi ove podrške moraju da budu potpuno prepoznati i prenošeni u javnim debatama i komunikaciji od strane partnera."

SRPSKA 26. OKTOBRA POSTAJE DRŽAVA, VRAĆA SVE ŠTO JOJ JE UZETO I PRENETO NA BIH, UKLJUČUJUĆI I VOJSKU! Šta će sada OHR, Zapad i Sarajevo?!

Da Zapadni Balkan „pripada Evropi" neće dokazivati EU, već to treba da dokazujemo mi. U javnim debatama i komunikaciji sa građanima. Da nije tragično, bilo bi smešno.
       
Podsetilo je na jedno predavanje Džejmija Šeja od pre otprilike deceniju i po. Tada su ga slušaoci iz Beograda pitali - a kako misli da Srbiju privuče ka NATO kada je javnost otvoreno i nedvosmisleno protiv toga? Odgovorio je: „Organizovaćemo kampanju!" Propagandnu, podrazumeva se.
        
Uverenost da će bilbordi i spotovi popraviti utisak o istorijskoj nepravdi i zločinačkoj agresiji protiv jednog naroda delovala je sasvim iskreno.
       
Razočarenje u EU u svim balkanskim društvima raste. U Srbiji je taj proces očigledan, a u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji u većoj ili manjoj meri primetan. Ipak, treba i naglasiti da nema spremnosti ni kod građana, ni kod političkih elita da se rizikuje.

Otuda i često postavljano pitanje: koja je alternativa? Ako ne želimo u EU, kome ćemo se pridružiti? Ili, zašto sada da kvarimo priliku kada su nam konačno otvorene granice, možemo da legalno emigriramo, nešto zaradimo!?
       
Desetine hiljada pečalbara odlazi svake godine, trbuhom za kruhom, za većinu njih, na individualnom nivou, i ovakvo stanje jeste nekakvo rešenje.

Propaganda tu neće pomoći

Voleti ili ne voleti EU, podržavati je ili ne, to je jedna strana medalje, a potreba da se prehrani porodica nešto sasvim drugo. Svaka vlast sa tim mora kalkulisati kada posmatra sopstveni rejting.
       
Elem, situacija nije ista kao pre deset i kusur godina, kada je postojala jednoglasna podrška evropskim integracijama, ali ni ovaj evroskepticizam nije duboko ukorenjeno mišljenje. Dakle, što se tiče balkanskih društava, sve smo više razočarani u EU, ali nismo spremni da joj se suprotstavimo. Živimo u vremenu društvene konfuzije i političke inercije.

Foto: Fotoilustracija

Propaganda tu neće pomoći. Neće pomoći ni javne debate ni komunikacija sa građanima. EU je potrošila najvažniji adut koji je imala - obećanje o članstvu. Istovremeno, uplela se u „političke priče" kojima jednostavno nije dorasla.

KINA TESTIRALA HIPERSONIČNU RAKETU U ORBITI - AMERI ŠOKIRANI! Britanski mediji otkrili ono čega su se NATO i SAD najviše plašili!


       
EU ne može „rešiti" kosovsko pitanje, ne može ni dedejtonizovati BiH, ona čak nije spremna ni da otvori pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom ili osigura bezvizni režim za kosovsko-metohijske Albance. Uprkos demagogiji i frazama, svojim delovanjem EU jasno stavlja do znanja Zapadnom Balkanu da neće postati deo ove integracije. Ne samo danas, već najverovatnije - nikada!
       
Zbog društvene konfuzije i političke inercije nastavićemo da slušamo i demagoge i njihove fraze, pratiti naredne samite i analizirati efekte ponekog projekta koji nam opredele. Samo, ostaje otvoreno - dokle to može trajati?
       
Doveka, sigurno neće.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
ratko

pre 2 godine

bas mi pisti nesta,kakva je to unija kad su ustase tamo

Mili

pre 2 godine

To ti je unija gde su te ustaše posle pola porušene i obnovljene zemlje ušli i sada imaju duplo veći standard i duplo veću platu od tvoje a Vučić ti je rekao da imaju i veći bdp iako su duplo manja država....kontaš. Inače Balkan zaostaje previše i bar jedno 15g treba da napreduje da bi uša.

Sumadinac

pre 2 godine

E,Moja Srbijo ja odavno govorim nema mesta Balkanu u EU imaj te vas integritet i neutralnost i nedaj te Kisovo . Ja ako mene pitate ja bi zajedmo u dogvoru sa S Makedonijom i Orbanom sve ove Azilante sto cekaju na granici ZB pustio u EU Pa nek onda vide sta je ZB .

darko

pre 2 godine

Mnogo ljudi poznam ali ni jednog koji želi Srbiju u EU.Ima nešto vucibatina koje bi da izmuzu EU fondove kao šta sada muzu Srbiju ali ne vidim ni jedan realno dobar razlog zašto bi išli tamo a bar hiljadu imam da ne idemo.Samo me pustite glupih priča o standardu jer pola evrope živi na ivici gladi.

Miki

pre 2 godine

Jeeeeeeeeee!!!!! Otvaraj šampanjac. Daj pivo bre da proslavimo. Ovo je najradosnija vest u poslednjih par godina.

Vesna

pre 2 godine

Jupiiii!!! Taman, odlicno! EU ce se raspasti pre ili kasnije jer je trulo sve u njoj. Tamo gde su ustase i fasisti, Srbiji nije mesto.

Zoran

pre 2 godine

Naj vece zlo Hitlerovska Nemacka vodi glavnu rec i sto nisu iz dva rata sada ce EU zavrsiti

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija