17.11.2021.

13:08

Foto: Instagram/karmagawa

Vesti

TO JE UKINUTO JOŠ PRE 20 GODINA - ne možemo da verujemo da se tako nešto radi! Veterinari su zgroženi ŠOKANTNOM fotografijom koja je digla Srbiju na noge! /FOTO/

Kako je Informer već pisao, na fotografiji se vidi da su biglovima nasilno stavljene maske kako bi udisali dim za potrebe eksperimenta duvanske industrije.

Čitava javnost u Srbiji šokirana je činjenicom dokle ide ljudska monstruoznost, i sa kakvim bolom i patnjom su suočene životinje.

Odavno već nije tajna da se životinje vode kao niža stvorenja, i da uveliko služe u eksperimentima koji se odvijaju u svrhu humane medicine.

Ono što šokira jeste činjenica šta je kapitalizam uradio ljudskoj svesti, kada prestaje briga za drugi život pod raznim izgovorima, zarad jednog cilja, a to je novac.

Član 4. tačka 1 ZAKON O DOBROBITI ŽIVOTINJA
("Sl. glasnik RS", br. 41/2009)

Načelo univerzalnosti bola, koje podrazumeva da životinje mogu da
osete bol, patnju, stres, strah i paniku, kao i obavezu čoveka da pored očuvanja
vrste brine i o zaštiti života i dobrobiti svake jedinke.

Informer

Ekipa Informera razgovarala je sa veterinarom i kinologom Nemanjom Jovanovićem.

- Ja sam kao stručnjak u šoku i neverici šta čujem - zgranuto je rekao Nemanja.

To je ukinuto još pre 20 godina

Tada su se životinje žrtvovale, ništa se nije na živo radilo, životinje nisu mučene

Nemanja se zatim osvrnuo i objasnio da je za vreme kada je on bio student ta praksa prekinuta.

- Pre smo radili na malim gmizavcima, miševima i žabama. Međutim, to je odavno davno prošlo vreme. U školskim ustanovama se to više ne koristi, tačnije nema žrtvovanja jedinki - ostao sam zatečen, da li mi verujete ističe.

Član 5. tačka 18 ZAKON O DOBROBITI ŽIVOTINJA
("Sl. glasnik RS", br. 41/2009)

Zabranjeno je zlostavljanje životinje jeste svako postupanje ili nepostupanje sa životinjama kojim se namerno ili iz nehata izaziva bol, patnja, strah, stres, povreda, narušava genetska celovitost životinje i izaziva smrt, i to: fizičko i psihičko zlostavljanje.

Informer

- Neshvatljivo je da neko u današnje vreme, u savremeno doba izlaže pse dimu. Ti psi se žrtvuju, kako bi im se kasnije gledala pluća, to je jedino logično objašnjenje, ako ga uopšte i ima. To se treba žestoko kazniti i zabraniti, pisati peticije - zaključuje Jovanović.

Član 7. tačka 25 ZAKON O DOBROBITI ŽIVOTINJA
("Sl. glasnik RS", br. 41/2009)

Zabranjeno je davati lekove, medicinska sredstva i druga slična sredstva koja
nemaju za cilj dijagnostiku, preventivu, lečenje životinje i poboljšanje
njenog zdravstvenog stanja, a koja mogu dovesti do promena u ponašanju,
fizičkim i psihičkim sposobnostima životinje;

Ostaje samo jedno pitanje, ako zakon postoji, zašto je pojedincima, kojih je nažalost sve više dozvoljeno da se bez ikakve kazne izvuku za zločina koji su počinili?

Javnost, kao i pojedinci moraju da znaju da je zakonom Republike Srbije zabranjeno i kažnjivo u bilo kom vidu povrediti životinju, lanac je zabranjen zakonom, kao i boks.