• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/peta.org/esdaw.eu

16.11.2021

11:22

SLIKA KOJA JE ŠOKIRALA JAVNOST SRBIJE! UŽASAVAJUĆI EKSPERIMENTI DUVANSKIH KOMPANIJA NA PSIMA! /FOTO/VIDEO/

Informer/Fotomontaža

Društvo

SLIKA KOJA JE ŠOKIRALA JAVNOST SRBIJE! UŽASAVAJUĆI EKSPERIMENTI DUVANSKIH KOMPANIJA NA PSIMA! /FOTO/VIDEO/

Podeli vest

Danima na društvenim mrežama kruži fotografija na kojoj je prikazano kako duvanske kompanije testiraju duvan na životinjama. Na slici se vidi kako su psima, rase bigl nasilno stavljene maske gde im se direktno pušta dim cigarete. Ovo je šokiralo javnost Srbije, kao i ceo svet

Zdravstveni zvaničnici već decenijama znaju da pušenje cigareta izaziva bolest u skoro svakom organu ljudskog tela, kao i činjenica da su testovi na životinjama loši prediktori ovih efekata. Međutim,  duvanske kompanije i ugovorne laboratorije koje angažuju nastavljaju da sprovode okrutne, irelevantne testove na životinjama na novim i postojećim proizvodima

 

U testovima za koje većina ljudi ne shvataju ili nije svesna da se još uvek sprovode, a životinje su primorane da udišu dim cigarete do šest sati uzastopno, svakog dana, čak tri godine.

 

Foto: Instagram/karmagawa

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Karmagawa (@karmagawa)

 

Životinje prirodno izbegavaju da udišu dim cigarete, tako da se laboratorijski pacovi guraju u male kanistere, a dim cigarete im se upumpava direktno u nos.

 

 

U prošlosti, psi i majmuni su imali cevi pričvršćene za rupe na vratu ili su imali maske zakačene za svoja lica kako bi naterali dim u pluća. U drugim uobičajenim testovima, miševi i pacovi nanose katran od cigareta direktno na njihovu golu kožu da bi izazvali rast tumora kože.


Kompanije takođe sprovode eksperimente na životinjama kako bi testirali nove papire za cigarete, smeše duvana i takozvane "bezbednije" cigarete. Pod maskom razvoja tretmana za "pomoć" pušačima, eksperimentatori muče životinje novcem poreskih obveznika.

 

U Nacionalnom centru za istraživanje primata u Oregonu, na primer, desetine trudnih rezus majmuna su hirurški implantirale cevi kako bi bile podvrgnute kontinuiranom dotoku nikotina tokom poslednja četiri meseca trudnoće. Nekoliko dana pre punog termina, eksperimentatori su izrezali fetuse od majki i ubili i secirali nedonoščad kako bi utvrdili efekte izlaganja nikotinu na njihova tela.

Foto: Printscreen/Youtube/Animal Equality

Preplašeni psi u laboratoriji

 

Ispitanici na životinjama, prvenstveno glodari i psi, takođe imaju značajno morfološki drugačiji gornji respiratorni sistem od ljudi. Uprkos ovim varijablama, doze dima koje se daju ovim životinjama mogu se odrediti ispitivanjem uzoraka tkiva i krvi.

 

Meri Bejt

Njihove glave su bile držane zaključavanjem dasaka na mestu poput srednjovekovnih kundaka. Psi su zatim podignuti na kolica do platformi za pušenje, a maske, ventili i cevi su pričvršćeni za njihova lica
 


Psi, koji ne mogu biti izloženi dimu cigareta preko inhalacionih komora tako lako kao mali glodari, zahtevaju različite metode izlaganja dimu cigareta. Ove metode uključuju traheostomiju, u kojoj se dim upumpava kroz cev direktno u rupu izrezanu u grlu psa, ili kroz masku koja se postavlja na lice psa.

Traheostomija je hirurška metoda otva­ranja dušnika u vratnom delu radi obezbedjenja disanja

 

Meri Bejt, bila je odgovorna za jednu od najupečatljivijih naslovnih stranica u istoriji popularnog novinarstva.

Foto: Mary Beith

Meri Bejt

Ona je bila tajni izveštač koji je slikao pse koji su bili primorani da udišu dim cigarete 1975. godine "Biglovi koji puše".

Životinje su korišćene u eksperimentu za testiranje nove, navodno "bezbedne" cigarete!

Ova priča bila je klasičan primer istraživačkog novinarstva, mešavina odlučnosti, bezobrazluka i sreće.

Bejt, koja je tada radila za "The People in Manchester", zamolila je direktorku, Lori Manfold, da vidi da li bi mogla da dobije posao u ICI laboratoriji za testiranje na životinjama.

 




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija