01.12.2021.

22:20

Foto: Privatna arhiva

Vesti

OSOBE ZARAŽENE HIV virusom MOGU IMATI ZDRAVO POTOMSTVO!

Ona objašnjava da HIV infekcija u praksi se prenosi na tri načina. Nezaštićenim seksualnim odnosom, pri čemu je analni seksualni odnos najrizičniji, dok je vaginalni nešto manje rizičan. 

- Za prenos infekcije su značajne vaginalni sekret, semena tečnost i krv kao telesne tečnosti koje imaju virus u dovoljnoj koncentraciji i kontakt sa njima se u praksi svodi na situacije koje sam pomenula - kaže Begović Vuksanović za naš portal.

Informer

Epidemiološkinja ističe da treba imati u vidu da se i oralnim seksom mogu preneti mnoge polno prenosive infekcije iako je oralni seks aktivnost najmanjeg rizika. HIV infekcija se može preneti i putem krvi, upotrebom tuđeg pribora kod zloupotrebe narkotika. Nešto niži rizik jeste prilikom tetoviranja i pirsinga. Putem krvi HIV infekcija se prenosi sa majke na dete, tokom trudnoće, porođaja i kasnije prilikom dojenja, usled priustnih ragada na bradavicama.

Broj testiranih bi trebao biti veći


Ona takođe objašnjava da što se tiče broja testiranih u Zavodu apsolutno nisu zadovoljni brojem osoba koje dolaze da se savetuju i testiraju. Broj bi trebalo da bude znatno veći. Osobe dolaze samoinicijativno, jer su prepoznale rizik. Pri tome nikome nije svejedno i u tome i jeste suština savetovališnog rada - da ih opustimo, pružimo bitne i relevantne informacije o infekciji i rizicima, načinima kako da rizik smanje, a svaka osoba će uraditi onako kako je za nju najprihvatljivije.

Dobijanje pozitivnog statusa kako kaže epidemiološkinja jeste šokantno za svakoga ko se nađe u situaciji da mu se saopšti da je inficiran. Mi smo im prva podrška u tim momentima, kao i kasnije, jer je za prihvatanje života sa HIV-om potrebno vreme.

Testiranja u našem Zavodu, kao i u drugim zavodima za javno zdravlje širom Srbije besplatna su ne samo za HIV već i Hepatitis B i C

Begović Vuksanović objašnjava da je zadatak savetovalita je da im istaknemčinjenicu da danas postoji terapija koja je mnogo efikasnija nego ranije i da je život sa HIV-om moguć jedino uz redovnu terapiju.

- HIV infekcije koje se otkriju u našem Zavodu, moraju da se potvrde na Klinici za infektivne i tropske bolesti, gde se rade potvrdni testovi, nakon čega se započinje sa terapijom. Izuzetno je važno da se sa lečenjem počne što pre. Uz terapiju život sa HIV-om može da bude veoma komforan i osobe mogu da dožive duboku starost - kaže epidemiološkinja

Informer

Begović Vuksanović objašnjava kako su u poslednjih pet, šest godina terapija HIV infekcije u Srbiji je mnogo napredovala i pacijenti u Srbiji su u mogućnosti da dobijaju nove lekove. Lekovi su besplatni, savremeni i zato nema razloga da se odlaže saznavanje HIV statusa, jer time ne radimo ništa dobro za sebe i svoje partnere.

HIV infekcija pod kontrolu


 - Sa terapijom, HIV infekcija se stavlja pod kontrolu, virus više ne može da se umnožava i uništava imuni sistem. Uz terapiju važno je da osoba vodi računa o zdravom načinu života, ishrani, fizičkoj aktivnosti. Virus je u oragnizmu prisutan, ali mu lekovi ne dozvoljavaju da se razmnožava i da uništava ćelije odgovorne za imunitet - objašnjava ona.

Partneri osoba koji žive sa HIV-om ne treba da brinu dokle god se inficirani leče. Uz redovne kontrole osobe koje su inficirane i leče se mogu bez većih problema da dobiju zdravo potomstvo.