31.01.2022.

09:39

Foto:

Vesti

BLIZU SMO NAJVIŠEG BROJA INFICIRANIH! Dr Jovanović o tome KADA NAS OČEKUJE NAJVEĆI INTEZITET KOVIDA!

- Blizu smo najvišeg broja inficiranih u jednom momentu, to se procenjuje putem stopa u odnosu na 100.000 stanovnika, očekujemo da će se u narednih desetak dana dostići najveći intenzitet pojave kovida-19. Ne možemo sa sigurnošcu to tvrditi - izjavila je ona za RTS.

Jovanović je apelovala na sve osobe koje imaju simptome da se jave lekaru ili da ostanu u kući da ne bi prenosili ovaj soj virusa.

Napomenula je da je sezona respiratornih virusa, kada se mogu pojaviti i neke druge vrste, ali je istakla da u slučaju pojave temperature prvo treba pomisliti da se radi o kovidu.

- U starijoj populaciji možemo očekivati veće komplikacije, imamo i veći broj osoba koje su na respiratorima, na bolničkom lečenju, kod onih osoba koje imaju hronične bolesti, astmu, šećernu bolest, ako dode do infekcije mogu se očekivati posledice - istakla je Jovanović.

Izjavila je da je oko 3.240.000 osoba vakcinisano, a 31,17 odsto je primilo buster dozu.

Direktorka Instituta "Batut" dodala je da osobe koje imaju hronicne bolesti, ako su primile treću dozu, mogu primiti četvrtu dozu vakcine 28 dana posle treće.

- Apelujem na mlade, na radno aktivno stanovništvo da prime treću dozu, i da sa 1,8 miliona primljenih trećih doza idemo ka dostizanju većeg obuhvata koji će nam omogućiti da sprečimo komplikacije, to možemo zajedničkim snagama - zaključila je Jovanović.