10.02.2022.

15:07

Foto:

Vesti

PONOS SRBIJE u NARODNOM MUZEJU! Građani će imati priliku da vide DELO Paje Jovanovića OD KOJEG ZASTAJE DAH!

Delo će biti predstavljeno 11. februara u Narodnom muzeju. Kompozicija veća od 20 kvadratnih metara prikazuje čin krunisanja cara Dušana u Skoplju 1346. godine. 

Ova monumentalna istorijska kompozicija poručena je od strane Kraljevine Srbije za učešće na Svetskoj izložbi u Parizu 1900. godine, gde je nagrađena zlatnom medaljom. Da bi što vernije predstavio ovo doba Paja je jedno vreme proveo u prikupljanju građe, kao i obilaženju srednjovekovnih manastira. Vizantijske kostime cara Dušana i carice Jelene izradio je kostimograf bečke opere.


Ova divno delo velikog Paje Jovanovića rađeno je tehnikom ulja na platnu. 

Stručnjaci Narodnog muzeja su ispitali mehanička svojstva platna i način njegove pripreme  uz pomoć kolega sa Hemijskog i Tehnološko-metalurškog fakulteta u Beogradu kako bi bio primenjen inovativan način zatezanja platna.

Analitički pristup konzervatora otkrio je  originalan postupak prepariranja platna. Jovanović kao slikarski tehnolog vešto je manipulisao materijalima i postizao zapanjujuće likovne vrednosti prema svojoj umetničkoj zamisli i želji naručioca kralja Milana Obrenovića.