• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.07.2021

13:07

TUŽNO JE ŠTO SU STRAŽARA KRILI U VEŠU! Direktorka Muzeja grada Beograda o pronalasku slike Paje Jovanovića

Carina info

Društvo

TUŽNO JE ŠTO SU STRAŽARA KRILI U VEŠU! Direktorka Muzeja grada Beograda o pronalasku slike Paje Jovanovića

Podeli vest

Direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković je komentarišući zaplenu slike "Stražar" Paje Jovanovića na aerodromu Nikola Tesla rekla da je dobro što se slika vratila u Srbiju, ali da su razočarani načinom na koji je neko pokušao da prokrijumčari sliku takve vrednosti

- Zatečeni smo načinom na koji je neko pokušao da sliku izuzetne vrednosti, pre svega umetničke, ali i materijalne, na ovakav način prokrijumčari. Slika je kupljena na aukciji u Doroteumu, predata je kupcu i mi smo srećni što se vredna umetnička dela vraćaju u Srbiju. Veoma smo razočarani što se slika takve vrednosti vratila u zemlju u koferu sa vešom - rekla je Medaković za Tanjug.

Ona je ukazala da dela takve vrednosti, ali i starosti kao što je slika "Stražar" nastala u 19. veku, sa već krtim platnom, zahtevaju poseban tretman i posebno pakovanje.

- Muzej je svima ponudio svoje usluge, apsolutno besplatno i svako može da nam se obrati da sliku pravilno upakuje i pripremi za transport - rekla je direktorka Muzeja grada Beograda.

Ona je naglasila da muzej nastoji da prati promet delima srpskih umetnika ili značajne artefakte naše kulturno-istorijske baštine koji se pojavljuju u ponudi najvećih svetskih aukcijskih kuća i podestila da dela Paje Jovanovića spadaju u grupu najvrednijih i najskupljih.

Foto: Carina info



Medaković je predočila da je zadatak institucija da vrate vredna umetnička dela u Srbiju i da učine vidljivim postupke trgovine, prodaje i prometa umertničkim i kulturnim dobrima.

Pokušaj da se slika "Stražar" dimenzija 70x56 cm, čuvenog Paje Jovanovića, prokrijumčari otkriven je u četvrtak prilikom kontrole prtljaga putnika u torbi Beograđanina (39) koji se po preuzimanju prtljaga uputio ka izlazu preko zelenog kontrolnog prolaza, namenjenog putnicima koji nemaju ništa za carinjenje.

Pored toga carinici su uz sliku pronašli i originalni račun, koji sa svim taksama iznosi 137,5 hiljada evra, kao i overen obrazac za povraćaj PDV-a.

Osim što se našao u prekršaju zbog neprijave robe čija je vrenost veća od 100 evra, ispostavilo se da putnik kod sebe ima i 15,5 hiljada evra, koje takođe nije prijavio.

Umetnička slika, kao i 5,5 hiljada evra, koliko je preostalo nakon što je putniku vraćeno dozvoljenih 10 hiljada evra, biće privremeno zadržani do okončanja prekršajnog postupka pred nadležnim sudom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija