11.02.2022.

18:44

Foto: Shutterstock

Vesti

OVO JE ADITIV KOJI JEDEMO SVAKOGA DANA, A RIZIČAN JE ZA ZDRAVLJE Obratite pažnju na ovaj broj na ambalaži

Ovaj aditiv ima široku primenu u ishrani, glavni je sastojak peciva i slatkiša, dok ima takođe i široku primenu u kozmetici.

Koliko je opasan za zdravlje, da li će Srbija zabraniti njegovu upotrebu i koje posledice može da izazove pitali smo profesore sa katedre za ekološko inženjerstvo Tehnološkog fakulteta u Leskovcu i nadležne u Nacionalnoj organizaciji potrošača.

Sastojak E 171 odnosno titanijum-dioksid koristi se kao sastojak boja u kozmetičkim proizvodima kao što su paste za zube i kreme za sunčanje. Dodaje se pri proizvodnji lekova, ali i plastike, papira, pa čak i betona. Kada je u pitanju hrana, E 171 dodaje se u testeninu, peciva, supe, žvakaće gume, sladolede, soseve, slatkiše i mlečne proizvode.

Informer

Ovaj aditiv se dodaje u slatkiše

"Aditiv titanijum-dioksid nije alarmantno opasan po zdravlje, ali pokazalo se da stvara određeni rizik, da se više ne smatra bezbednim i zato je najbolje izbaciti ga iz upotrebe kada je u pitanju hrana. Ako se čestice u prevelikoj meri nakupe u telu nakon konzumacije E 171, genotoksičnost ne može biti isključena, a povezana je sa oštećenjem DNK i kancerogenim efekatima", kažu iz Evropske komisije.

Profesor Staniša Stojiljković sa Tehnološkog Fakuleta u Leskovcu kaže za Mondo da smatra je ovaj aditiv zabranjen zato što je njegova generalna zastupljenost velika.

"Ako ga ima svuda oko nas, od stakla, betona, hrane i kozmetike, veća je šansa da će se u telu nakupiti rizične količine. Ipak, ne bih rekao da nam preti alarmantna opasnost od ovog aditiva i da hitno treba prestati sa korišćenjem proizvoda koji sadrži ovaj sastojak, mada nije loše smanjiti njegovu primenu u hrani.

Iako je sada zabranjen, postupak za njegovo potpuno ukidanje i povlačenje iz prehrambenih proizvoda će potrajati neko vreme, dok proizvođači ne pronađu odgovarajuću zamenu", kaže profesor Stojiljković .