02.03.2022.

08:33

Foto:

Vesti

LEGENDE O UKLETIM MESTIMA U SRBIJI IZAZIVAJU JEZU! U ovom gradu krije se ZAMAK DUHOVA koji čuva KRVAVU TAJNU!

Ljubitelji natprirodnog u Srbiji pohode i mističnu planinu Rtanj, za koju se, zbog njenog piramidalnog oblika, veruje da su je sagradili vanzemaljci pre mnogo hiljada godina i to je mesto čak i jedan od najvećih pisaca naučne fantastike svih vremena, Artur Č. Klark, pominjao kao „pupak sveta“, ubeđen u to da vrh Rtnja emituje posebnu vrstu energije.

Informer

Rtanj

Ali i Vojvodina ima čime da se pohvali! Valja pomenuti „dvorac duhova“ u gradu Beočinu: sagradila ga je nekada imućna nemačka porodica Špicer kao raskošni zamak sa staklenim baštama i parkom kojim su se slobodno šetali paunovi i srne. Zamak u Beočinu jedan je od najlepših secesionističkih zamkova u ovom delu Evrope.

Informer

Đavolja varoš

Sagradila ga je porodica Špicer 1898. godine, a projektovao Imre Štjandl. Ede Špicer je bio jedan od vlasnika Beočinske fabrike cementa. Ovo kulturno dobro svojevremeno je bila biblioteka, dom kulture, iz njega se oglasio prvi radio u Beočinu, a onda je gotovo do kraja prošlog veka bio ekskluzivan restoran sa prenoćištem. Danas je ta građevina ruševina u kojoj se noću, navodno, mogu primetiti sablasti njenih nekadašnjih žitelja.

Informer

Priča kaže da je tu često boravila Špicerova ćerka koja se zaljubila u konjušara. Ta se ljubav nije ostvarila, pa se ona, navodno, zbog nesrećne ljubavi i ubila.

I danas, više od 100 godina kasnije, kod nekih meštana i dalje strah postoji jer se njen duh šeta ostacima dvorca. Možda samo gvozdeni i betonski zmajevi na fasadi dvorca znaju šta je od ovoga mit, a šta istina?

Bonus video: