13.04.2022.

18:43

Foto: Printskrin video

Vesti

PUNA IH JE I SRBIJA! KO NIJE PRENOĆIO U NJEMU, KAO DA I NIJE BIO U PLANINI! DA LI ZNATE ŠTA JE SAVARDAK? Turisti, pogotovo stranci, su "odlepili" za njima...

Ukoliko ste imali prilike da putujete po brdskim predelima našeg regiona mogli ste naići na savardak, vrstu planinske stočarske kolibe. 

Ova građevina sa niskim kamenim zidovima, okruglog oblika i sa krovom od slame koji je položen na drvenu konstrukciju, one koji su imali prilike da ga vide podseća na indijanski šator. 

U prošlosti savardak je bio lako rasklopljiv i pomerljiv objekat, zbog opasnosti od neprijatelja i vremenskih nepogoda.

Informer

Savardak

Savardaci su u današnje vreme izgubili svoju prvobitnu funkciju, te se danas po Crnoj Gori i Hercegovini, ali i u Zapadnoj i Istočnoj Srbiji grade kao kolibe za prenoćište turista.

Svetske DRŽAVE i njihove POSLASTICE! Znate li koja je torta zaštitni znak Srbije?

U formi savardaka izgrađen je još pre tri decenije i jedan od najaktuelnijih i najpoznatijih etno restorana na severu Crne Gore. Nalazi se u Kolašinu, na putu prema Ski-centru, te je godinama stecište turista koji žele da uživaju u specijalitetima ovog kraja. Modernizovane verzije ovakvih koliba prilagođene turistima mogu se videti i u Šavniku.

U novije vreme jedan od najvećih tradicionalnih savardaka izgrađen je pored manastira Ćelije Piperske, a oni koji su imali prilike da predahnu u njemu tokom letnjih meseci, svedoče da savardak  deluje kao svojevrsni klima uređaj, a boravak u njemu opisuju kao nezaboravno iskustvo.