• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Milica Vulić

13.04.2022

13:35

Svetske DRŽAVE i njihove POSLASTICE! Znate li koja je torta zaštitni znak Srbije?

Pixabay

Društvo

Svetske DRŽAVE i njihove POSLASTICE! Znate li koja je torta zaštitni znak Srbije?

Podeli vest

Torte su čest i mnogima omiljeni gost najraznovrsnijih trpeza. Od nekadašnjih jednostavnih poslastica sa svega nekoliko sastojaka do ozbiljnih umetnička dela, evo u kojim državama možete uživati u originalnim ukusima nekih od njih...
Moskva šnit- Beograd, Srbija

Moskva šnit je originalni beogradski recept za voćnu tortu, nastao kao specijalitet hotela „Moskva” 1974. godine. Recept je sastavila Anica Džepina, prva šefica nove poslastičarnice, koja je iste te godine otvorena u sklopu ovog čuvenog beogradskog hotela na Terazijama. 

Moskva šnit je osvežavajuća, voćna torta. Osnovni sastojci su bademi, višnje, ananas i najbolji domaći krem koji se pravi prema tajnom receptu. Ova torta je postala poznata širom sveta za samo nekoliko meseci. Otada, parče Moskva šnit torte traži preko 300 gostiju svakog dana. Zbog svoje jedinstvenosti, Moskva šnit torta se služi svuda u svetu.

Foto: youtube/printscreen

Ponos hotela  „Moskva”
Havana torta - Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Ova torta nastala je hotelu „Evropa” u samom srcu Sarajeva, gde su boravile mnoge poznate ličnosti. Nekada je u ovom hotelu bila najbolja Havana u Sarajevu i sire. Polastičari hotela „Evropa” su sa njom i Srpskom šnitom osvajali nagrade širom bivše Jugoslavije. 

Danas postoji više verzija ove sarajevske torte. Njenom kremastom ukusu teško da može da se odoli, a pored lešnika,cimeta i slatke pavlake  njenom šmeku doprinosu i jedan neobičan sastojak -dzem od šipka.

Foto: youtube/printscreen

 
Saher torta- Beč, Austija

Saher torta je najpoznatija austrijska čokoladna torta. Osmislio je Franc Saher 1832. godine za kneza Meterniha u Beču. To je jedan od najpoznatijih bečkih kulinarskih specijaliteta koji čak ima i svoj dan koji se obeležava 5. decembra. Hotel Saher prodaje „Originalnu Saher tortu“.

Torta se pravi od dva čokoladna biskvita, koji se spajaju tankim slojem džema od kajsije, a preliva se glazurom od tri vrste tamne čokolade i sa gornje i sa bočne strane, u čemu je i njena tajna. Tradicionalno se služi sa nezaslađenim šlagom. 

Foto: printscreen youtube

Saher torta

 

Doboš torta- Budimpešta, Mađarska

Doboš torta spada u prave poslastičarske bisere. Naziv ne nosi po instrumentu, već po svom tvorcu Jožefu C. Dobošu, čuvenom mađarskom poslastičaru. Još davne 1885 godine, u čast tadašnjeg austrogarskog vladara Franca Jozefa I njegove supruge Elizabete, održana je svečana manifestacija u Budimpešti. Za tu priliku iskusni poslastičar Doboš rešio je da predstavi svoj izum, prvu tortu punjenu filom od čokolade, putera i jaja. Doboš je dugo čuvao tajnu svog recepta, ali je kao penzioner 1906. godine, zaveštao originalni recept Udruženju poslastičara Budimpešte i  postavio samo jedan uslov: da recept mora biti dostupan svima.

Jedna od najpoznatijih torti na svetu i najpoznatija mađarska torta pravi se od 6-8 tankih kora, filovanih čokoladnim kremom sa glazurom od karamele.Glazura od prženog šećera se ne preliva direktno po torti, već na papir i zaseca na parčiće kako bi se kasnije torta lakše sekla, a kada se glazura ohladi, stavlja se na tortu. Po toj čuvenoj glazuri doboš torta se i razlikuje od bilo koje druge torte.

Foto: Printscreen You Tube

Čuvena po glazuri
Esterhazi torta- Budimpešta, Mađarska

Esterhazi torta- Budimpešta, MađarskaEsterhazi torta je poznata mađarska torta. Tortu su osmislili budimpeštanski poslastičari krajem 19. vekau čast kneza Galanta, Pala III Antala Esterhazija  i ubrzo je postala jedna od najpoznatijih u zemljama Austrougarske monarhije. Danas  se i dalje vodi sudski spor između Beča i Budimpešte oko toga čija je "licenca" za tortu. 

Postoji mnogo različitih varijanti ovog recepta. Najrasprostranjenija varijanta sastoji se od četiri, pet ili šest kora od mlevenih badema, filovanih kremom od putera začinjenog konjakom ili vanilom. Torta se oblaže belim fondanom i ukrašava karakterističnom šarom koju čine čokoladne pruge.

Foto: youtube/printscreen

Neobična šara esterhazi torte
Švarcvald torta- Nemačka

Iako u nazivu nosi reč Švarcvald, ova torta nije dobila ime po čuvenim Švarcvald planinama, već po čuvenoj višnjevači koja je ponos tog područja. Ovim finim likerom se natapaju kore koje tako dobijaju karakterističnu aromu. Mada se kao mesto njenog nastanka pominje i Švajcarska, prvi put je najverovatnije napravljena u Bonu oko 1915. godine, a kao njen tvorac najčešće se pominje poslastičar Jozef Keler.

Gde god je ova torta nastala, Nemačka je smatra svojim nacionalnim ponosom i postoji propis da prava Švarcvald torta mora sadržati liker od višnje i pravu pavlaku. Sastoji se od čokoladnih biskvitnih kora filovanih umućenom pavlakom i višnjama. Torta se ukrašava šlagom, maraskino višnjama i čokoladnim mrvicama.

Foto: printscreen

Švarcvald torta
Lincer torta- Austrija

Lincer torta je аustrijskа tortа specifičnog izgleda sа “rešetkom” od testa na vrhu. Ime je dobila po grаdu Lincu u Austriji. Recept za Lincer tortu najstariji je  recept na svetu, i datira još iz 1653.godine.Tradicionalno se priprema za praznične dane, najčešće za Božić u Austriji, Mađarskoj, Švajcarskoj i Tirolu.

Sastojci ove torte su cimet i lešnici, a njegov poseban ukus daje joj  punjenje od džema od crvene ribizle ili maline. Preko fila se stavljaju trake od testa složene u formu rešetke. Pecivo se premazuje blago ulupanim belancetom i često je ukrašeno seckanim bademima.

Foto: youtube/printscreen

Lincer torta
Torta Pavlova- Australija i Novi Zeland

Veruje se da je prvi put napravljena u čast ruske balerine Ane Pavlove koja je tokom 20-ih godina prošlog veka boravila u Australiji i na Novom Zelandu. Glavni kuvar hotela u Velingtonu, na Novom Zelandu, prvi put napravio ovu tortu kada se balerina 1926. godine tu obrela za vreme turneje svoje plesne grupe. Zanimljivo je da se Auustralija i Novi Zeland već gotovo sto godina "bore" oko prevlasti nad ovom poslasticom. 

Torta Pavlova je poslastica od belanaca umućenih sa šećerom, prelivena šlagom i različitim svežim voćem. Budući da se kora od belanaca peče, spolja je korica hrskava, a unutrašnjost je meka, što je čini idealnim desertom za prolećne i letnje dane.

Foto: Pixabay

Lagana kao balerina

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vesna

pre 1 godinu

U originalnu Svarcvald tortu ide 8 zumanaca i 1 celo jaje, 1kas.hladne vode, 200g secera,100g prezli, 60g mlevenih lesnika i 50g kakaoa,sve se postepeno mixa i ubaci sne od 8 belanaca. Pece se u okruglom kalupu sa papirom na 170/180* ,ako treba blago prekriti papirom da gornji deo ne zagori. Proveriti i kad je cackalica cista. kora je pecena.Prohladiti na resetki,seci na 3 dela i filovati sa 700g ulupane mlecne slatke pavlake,Na koru se nakapa visnjevaca , poslazu visnje i prekrije slagom.Po receptu visnje /bez kuvanja sa gustinim/idu samo na prvu koru,ja stavim i na drugu/ukupno oko 400g/,pa slag kojim se premaze i poslednja kora.Okolo i na sam rub i u sredinu,se stavi krupni lomljeni listici ili rendana cokolada /a ne mrvice/.I na cvetice slaga kojih ima koliko i zelite parcica torte i jedan u sredinu ,stavi se tresnja/nije visnja/ iz maraskina.Ohladi se i pozovete par drugarica.

Izbori 2024

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)
Live TV

Jutjub cenzuriše medije koji izveštavaju o masakru u Moskvi! Protiv Rusije se vodi hibridni rat na svim mogućim poljima! (VIDEO)

Teroristički napad u Moskvi je tema broj jedan svetskih medija. Međutim, Zapad na različite načine pokušava da cenzuriše informacije koje dolaze iz Rusije. Sa Jutjub platforme koja je dostupna u većem delu sveta, skidaju se emisije i snimci koji izveštavaju o dešavanjima u Moskvi. To se dešava i televiziji Informer. Sve naše informativne emisije u kojima razgovaramo o ovom užasnom masakru uklonjene su sa Jutjuba sa objašnjenjem da kršimo njihove uslove korišćenja. Cenzurišu se samo i isključivo oni mediji koji postavljaju logično pitanje: da li su Ukrajina i zapadne sile umešane u ovaj teroristički akt? Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar i publicista Drago Delić i Boško Vasiljević, stručnjak za srpsko-ruske odnose.

28.03.2024

12:44

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija