09.05.2022.

14:13

Foto: AP/Tanjug

Vesti

Da li se istorija ponavlja? Pre više od jednog veka preplavili su Srbiju bežeći od Boljševika, a danas...

 

Podaci govore da je oko dva miliona Rusa napustilo svoju zemlju posle Oktobarske revolucije. Oko 40.000 njih došlo je u Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca. Najviše su bili koncentrisani u Beogradu i drugim manjim srpskim gradovima. Zbog familijarnih veza koje je imao sa Romanovima, kralj Aleksandar je izbeglice dočekao raširenih ruku. Majka cara Nikolaja je kralju Aleksandru u znak znak zahvalnosti poklonila vredne relikvije: ikonu Bogorodice Filermose, desnu ruku Svetog Jovana Krstitelja i delić časnog krsta, koje se danas nalaze na Cetinju u Crnoj Gori.

Preovlađujući srednji i viši stalež ruskih emigranata doneo je novu energiju, pamet i duhovnu svežinu. Profesori, lekari, pisci, arhitekte i umetnici dali su u međuratnom periodu, a i kasnije, nemerljiv doprinos opštem razvoju Srbije, njene prosvete, nauke i kulture.

Ruski profesori u to vreme činili su četvrtinu nastavnog kadra Beogradskog univerziteta. Na čelu univerzitetskih katedri u Kraljevini Jugoslaviji bilo je 28 profesora i čak 12 akademika Srpske kraljevske akademije poreklom sa prostora carske Rusije

Obnovili su Operu Beogradskog narodnog pozorišta i Internu kliniku Medicinskog fakulteta, a imena  balerine Nine Kirsanove i arhitekte Nikolaja Krasnova ostala su zauvek upisana u "rusku istoriju" Beograda, koji je za njih tada bio jedna od retkih slobodnih zona.

Kakva je situacija danas

U Srbiji su od početka rata u Ukrajini registrovana 323 nova preduzeća, čiji su osnivači većinom iz Ruske Federacije. Najviše njih za računarsko programiranje. 

Prema zvaničnim podacima u Srbiji se trenutno nalazi oko 6.000 izbeglica iz Ukrajine. Procenjuje se da je više od 15.000 njih prošlo kroz Srbiju. Veći deo njih je izabrao je Srbiju kao utočište zbog rodbinskih veza, sličnog jezika i kulture. Deca se uveliko upisuju u srpske škole, a ruski i ukrajinski jezik ovih dana često se može čuti na ulici, u kafićima i restoranima.

Kakva će biti njihova sudbina u Srbiji ovoga puta?