14.06.2022.

21:30

Foto:

Vesti

SRBIJA NA SASTANKU ZAMENIKA NAČELNIKA GENERLŠTABOVA - SEDM! Petar Cvetković u Sloveniji sa kolegama razgovarao o jačanju bezbednosti u ovom delu Evrope!

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane, na skupu, koji je održan u formatu zamenika načelnika generalštabova, razmatrane su aktivnosti i ostvareni napredak u implementaciji projekata ove regionalne inicijative, kao i aktivnosti Brigade Jugoistočne Evrope SEEBRIG.

U obraćanju na sastanku, general Cvetković je istakao da je Srbija u potpunosti posvećena poštovanju međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta suverenih država, Povelje Ujedinjenih nacija i unapređenju saradnje sa ključnim međunarodnim organizacijama u oblasti odbrane i bezbednosti, te da daje aktivan doprinos razvoju i jačanju dobrosusedskih odnosa i saradnje u okviru regionalnih foruma.

Na sastanku su učestvovali predstavnici zemalja članica inicijative - Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Italije, Severne Makedonije, Slovenije, Srbije, Turske, Hrvatske i Crne Gore, i delegacije međunarodnih organizacija.

Proces saradnje ministara odbrane zemalja Jugoistočne Evrope (SEDM) pokrenut je 1996. godine, a Srbija je postala punopravni član 2010. godine.

Osnovni cilj SEDM je unapređivanje razumevanja i intenziviranje političko-vojne saradnje u regionu, radi jačanja bezbednosti u ovom delu Evrope.