• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. CRNOGORAC

13.06.2022

07:00

AUSTRIJSKI "NON-PEJPER" ULIVA NOVU NADU U REGIONU! EU fondovi za zemlje Balkana pre članstva!

Reuters

Politika

AUSTRIJSKI "NON-PEJPER" ULIVA NOVU NADU U REGIONU! EU fondovi za zemlje Balkana pre članstva!

Podeli vest

Zemlje kandidati za članstvo u Evropskoj uniji pre sticanja punopravnog članstva trebalo bi da budu integrisane u institucije i fondove EU kako bi građani još za vreme pretpristupnog procesa osetili benefite evropskog jedinstva

Ovo stoji u austrijskom 'non-pejperu', čiji su autori ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg i ministarka za evropska pitanja Karolina Edštadler.

Konkretno, Šalenberg i Edštadlerova predlažu više koraka u približavanju Evropskoj uniji: integraciju u zajedničko tržište, učešće u energetskoj i klimatskoj politici, u programima obrazovanja, kao i zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici, te u zajedničkoj odbrambenoj politici EU, učešća u mehanizmima o zaštiti od krize i u agencijama EU. Pored toga, zalažu se za postepeni pristup programima finansiranja EU.

- Trenutni postupak pristupanja EU poslednjih godina nije doneo nikakve značajne rezultate. Čak je doveo do rasta frustracije i otuđenja regiona od EU. Moramo prevazići trenutno ćorsokak time što ćemo analizirati sve opcije. Proširenje nije samo birokratski postupak već moćan geostrateški instrument - naveli su u obrazloženju 'non-pejpera' Šalenberg i Edštadlerova.

Austrijski predlog upućen je svim članicama EU, visokom predstavniku za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozepu Borelju, evropskom komesaru za proširenje i susedsku politiku Oliveru Varheljiju.

Austrijski 'non-pejper' o susedskoj politici i proširenju EU naišao je na veoma pozitivne kritike u samoj Uniji, o njemu su se pozitivno izjasnile Mađarska i Italija, dok je šefica slovenačke diplomatije Tanja Fajon najavila podršku.

- Pročitala sam dokument i on je dobar. O tome ćemo dalje razgovarati - najavila je Fajonova prilikom posete Šalenberga Ljubljani.

Jedan od autora 'non-pejpera', ministar spoljnih poslova Austrije Aleksander Šalenberg, danas dolazi u zvaničnu posetu Beogradu, gde će imati sastanke sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Micotakis: Zapadni Balkan u EU 2033!

Foto: Tanjug

 

I dok iz najmoćnijih članica Evropske unije stižu reči nade za brži proces pristupanja Zapadnog Balkana EU, grčki premijer Kirijakos Micotakis kaže da je 'realna opcija' tek 2033. godina!

- To je ambiciozan cilj za Zapadni Balkan, ali mislim da bi mogao biti realan ako se ideja proširenja vrati kao osnovna vrednost Evropske unije - rekao je Micotakis u Solunu na samitu Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP).

Bonus video:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Razum

pre 2 godine

Сваки дан надмашујете себе у будалаштинама које пишете.

Space

pre 2 godine

Znaci jos sto godina cete cekati na Evropsku uniju ali cemo vam dati malo odstamopanih para a vi da slusate i radite sve sto vam kazemo. Pa jesmo li mi pasli travu ?

Marija

pre 2 godine

More, nosite se i vi i vaše pare. Živeli smo i do sada bez vas, sad nam stvarno niste potrebni. Mrš u pm

Dragoljub

pre 2 godine

Za pojedine uliva se i puni dzep a za narod ko i dalje,talibani nikako da se smiluju na srbe jos od upada 45 sa crnogorskih,bosanskih i lickih kamenjsara,do duse ni svoje komsije nisu voleli a kamoli ove poo Srbiji.

sledeća vest

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija