08.07.2022.

11:47

Foto: Printskrin/ RTS

Vesti

Donesete plastičnu ili staklenu ambalažu, a dobijete obrok za napuštene pse! Aranđelovac ima reciklomate za granule, sada su svi siti

U azil, koji je napravljen na inicijativu građana i uz pomoć opštine, uloženo je preko 30 miliona dinara . U Aranđelovcu su postavljene i 4 mašine za reciklažu kojima se obezbeđuje hrana za napuštene životinje.

U boksovima prihvatilišta zatekli smo pedesetak pasa beskućnika koji tu provedu do mesec dana, koliko traje tretman zdravstvene obrade, sterilizacije, čipovanja i vakcinacije.

Informer

Cilj je da se spreči novi priliv pasa na ulice, zbog čega su čipovanje i sterilizacija vlasničkih pasa obavezni. A čak 30 odsto uhvaćenih pasa ima vlasnika,tvrde volonteri koji brinu o njima.

- Mi svi ovde što radimo mnogo volimo životinje i brinemo o njima i mnogo smo im posvećeni. Prirodno je da se vezujemo za njih. Hranimo ih dva puta dnevno ujutru i uveče. Tri puta dnevno se čisti celo prihvatilište - navodi Dobrica Damjanac iz aranđelovačkog Prihvatilišta za pse.

Aranđelovac je dobio uređaje koji, u zamenu za ubačene staklene, plastičnu, tetrapak ambalažu i limenke, obezbeđuje hranu za napuštene životinje. Ukoliko sipate vodu u mašinu odmah će biti natočena u posudu za životinje, a ako reciklirate, napušteni ljubimci dobijaju hranu.

Informer

- Ljudi su veoma angažovani, dolaze svakog dana od kuće ponesu flašice i limenke. Viđam decu koja po parku skupljaju ambalažu ubace i jedva čekaju da izađe hrana. Imaju dovoljno hrane da jedu, sipaju im vodu. To su lepe slike koje se viđaju svaki dan - kaže Tanja Damnjanović iz grupe "Ljubitelji životinja Aranđelovac".

Od marta, kada je Azil otvoren, psi koji, do tada, nisu prolazili tretman u nekom prihvatilištu sklonjeni su sa najprometnijih ulica i lokacija u Aranđelovcu - iz okoline škola, vrtića, zdravstvenih ustanova.

Reciklomati su postavljeni u delovima grada gde ima najviše pasa i svi su pod nadzorom kamera.

Bonus video: