Autor: Informer.rs

04.08.2022.

10:50

Foto: Privatna arhiva

Vesti

ŽELIM DA BUDEM NA POROĐAJU MOJE ŽENE! To nije klasičan muški san, ali moramo da preuzmemo odgovornost! Fitnes trener progovorio o temi o kojoj svi pričaju

Nenad Dujanović napominje da je neophodno da se očevima omogući da budu uz svoje supruge u porodilištu.
- Prisustvo porođaju nije klasičan muški san. Verujem da je veoma mali broj muškaraca maštao o tome da bude u porođajnoj sali, ali smatra da je u tim momentima najvažnije kako se oseća žena. Moramo preuzeti odgovornost, podeliti stahove, neizvesnost, ali i ljubav, sreću i uzbuđenje. Želeo sam da budem na prvom porođaju moje supruge Ane, ali to nije bilo izvodljivo. Hteo sam da budem uz nju da bih je ohrabrio, da bih joj bio podrška i oslonac - kaže Nenad za Informer.

Informer

Ana i Nenad Dujanović
Postoji rešenje i za koronu

On dodaje da je prvi porođaj njegove supruge prošao bez ikakvih problema, da nije imala neprijatnih situacija u bolnici i da se brzo porodila. Ana i Nenad sada čekaju drugo dete i on bi voleo da ovoga puta drži svoju ženu za ruku dok na svet dolazi njihova druga ćerka.
- Mislim da nije fer što su žene u ovakvim situacijama same. U mnogim zemljama u svetu, tokom porođaja i odmah posle njega, uz porodilju su suprug i članovi porodice. To ovom divnom činu daje bezbrižnost, sigurnost. Žene na porođaj odlaze bez straha jer nisu same. Meni je

Psiha žena važna

Mislim da se veoma malo misli na psihološko stanje trudnica i da to mora da se promeni 

jasno da mi trenutno nemamo mogućnost za takve uslove, ali mislim da bi prisustvo oca na porođaju, ukoliko supružnici to žele, moralo da bude moguće. Pa i sada, u vreme pandemije mogu da se urade neophodni testovi kako bi ocu bilo omogućeno ovako nešto. Pa i doktori, babice, sestre žive normalno, kreću se među ljudima i mogu da dobiju kovid. Tako je i sa ocem. Nakon što se testira i ako je negativan, smatram da nema prepreke da bude uz svoju ženu i dete. 
Nenad ističe kako je ovo veoma važno za psihu buduće mame:
- Žene su naplašene različitim iskustvima i pričama. Porođaj sam po sebi donosi mnogo neizvesnosti, a još kada se uključe drugi faktori kao što je neljubaznost ljudi, komplikacije na porođaju, žene mogu biti izložene velikom stresu. Mislim da se veoma malo misli na psihološko stanje trudnica i da to mora da se promeni što pre. Momenat kada vam dete dolazi na svet treba da simnolizuje samo nešto lepo, a ne razlog za brigu i zabrinutost. Mama i tata u tim momentima treba da budu zajedno i da dočekaju svoje dete - zaključuje Nenad.

Informer

Ana i Nenad Dujanović sa ćerkom Minjom
Sve bio bilo lakše da je tata tu

Njegova supruga Ana kaže da bi joj značilo kada ni Nenad mogao da bude uz nju na porođaju.
- Ja nisam razmažena trudnica. Sve mogu i radim sama, i tako je bilo i u prvoj trudnoći. Otišla sam na porođaj rasterećena, nisam osećala strah niti sam imala bilo kakvih problema. Ali ipak bi sve bilo mnogo lepše i čarobnije da je Nenad bio uz mene. Mogu da zamislim koliko bi tek ženama koje su po prirodi plašljive ili koje imaju negativno iskustvo značilo da muževi budu uz njih dok se porađaju. Mislim da je to osnovno ljudsko pravo i da treba da bude mogućeno svakoj porodilji - zaključuje Ana koja ima četvorogodišnju ćerku Minju, a u decembru će roditi još jednu devojčicu. 

Inače, Nenad se bavi fitnesom i njegovi snimci sa ćerkicom Minjom oduševljavaju sve na internetu.