23.10.2022.

20:28

Foto: Pexels

Vesti

NEPLANIRANA TRUDNOĆA KOD 60 ODSTO ŽENA SA LUPUSOM POGORŠAVA BOLEST! Doktorka objašnjava: Duga je lista komplikacija, a najčešće su ove

Internista pulmolog dr Rada Tešić iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Vojvodine za Kurir objašnjava da je sistemski eritemski lupus (sistemski lupus iliti lupus) najčešće bolest mladih žena. To je autoimuna bolest - imuni sistem (koji normalno štiti telo od infekcije) napada sopstvena tkiva kao da su strano telo, ali i sistemska - može biti oštećen bilo koji organ u telu. Najčešća su oštećenja kože, zglobova i bubrega. Može imati vrlo blag ili težak, po život ugrožavajući tok.

- Žena koja boluje od lupusa obično nema problem da ostane u drugom stanju, ali se trudnoća smatra rizičnom. Periodi u kojima se bolest razbukta smenjuju se sa onim mirnima u kojima i treba planirati trudnoću. Izgledi za uspešnu trudnoću mnogo su veći ako je bolest u mirnoj fazi (remisiji) najmanje šest meseci - naglašava dr Tešić i dodaje da bi žene tokom redovnih pregleda ginekologa i imunologa trebalo da prođu prekoncepcijsko savetovanje, kako bi se odredilo idealno vreme za trudnoću i procenili rizici po zdravlje žene.

A rizici po majku mogu biti višestruki, te je, čim se utvrdi trudnoća, potreban detaljan pregled, koji uključuje i procenu funkcije bubrega i određivanje prisustva za trudnoću značajnih antitela i drugih imunoloških markera bolesti.

- Može doći do pogoršanja i aktivacije lupusa (egzacerbacija iliti relaps) što se viđa u 7-33% slučaja ako je bolest bila u mirnoj fazi kada je žena zatrudnela. Pogoršanja su mnogo češća, čak i do 60%, kod neplaniranih trudnoća u periodima aktivne bolesti. Duga je lista komplikacija trudnoće, a među najčešće spadaju povišen krvni pritisak, preeklampsija, prevremeni porođaj, hitan carski rez, krvarenje u porođaju, tromboze ili embolije pluća. Preeklampsija se viđa nakon 20. nedelje, dolazi do porasta krvnog pritiska i oštećenja organa i češće je imaju žene sa sistemskim lupusom nego zdrave - objašnjava dr Tešić.

Informer

Neke žene, ističe dr Tešić, imaju i tzv. antifosfolipidni sindrom koji nosi povećan rizik od tromboza u telu majke ili krvnim sudovima posteljice, i pobačaja, a koji se dokazuje prisustvom specifičnih antitela i testovima zgrušavanja krvi zbog čega je ponekad potrebna primena lekova protiv zgrušavanja krvi.

- Takođe, neke žene s lupusom imaju posebnu vrstu antitela (AntiRo/SSA i antiLa/SSB), koja mogu da prođu posteljicu i izazovu lupus novorođenčeta, koji se javlja kod oko 10% žena trudnica koje ih imaju. Beba može da ima karakterističan kožni osip, ređe smanjen broj krvnih ćelija ili poremećaj jetre, a najozbiljnija komplikacija je kompletan srčani blok koja se, na sreću, javlja izuzetno retko (2% slučajeva) - navodi dr Tešić.

Lupus novorođenčeta prolazi nakon nekoliko meseci, koliko je potrebno da antitela majke iščeznu iz tela deteta.

- Međutim, ako dete ima srčani blok, koji može da se uoči već nakon 16. nedelje trudnoće, ostaje mu doživotno. Ta deca uspešno se leče ugradnjom pejsmejkera - naglašava dr Tešić i dodaje:

- Važno je znati da žene s lupusom mogu imati nekomplikovane trudnoće i roditi zdravo potomstvo, ali one moraju da imaju strpljenja za česte preglede, na svake dve do četiri nedelje do 28. nedelje trudnoće, a potom su još češće. I moraju da sarađuju sa imunolozima i ginekolozima s iskustvom u lečenju rizičnih trudnoća.

Informer

ŠTA ŽENA S LUPUSOM MOŽE DA UČINI DA POBOLJŠA ISHOD TRUDNOĆE:

- da koristi suplement koji sadrži folnu kiselinu (koje ima u većini multivitaminskih preparata)

- u pripremi za trudnoću da prestane da puši i uzima alkohol

- unos kofeina ograničiti na 1-2 šoljice kafe na dan

- zdrava ishrana

- žene koje koriste hidroksihlorokvin da to nastave i u trudnoći

- primenu ostalih lekova, poput kortikosteroida, razmatra imunolog

- ako žena ima odranije povišen krvni pritisak, što je naročito kod onih s oštećenjem bubrega, razmatra se promena lekova u one bezbedne