21.12.2022.

09:46

Foto:

Vesti

EPIDEMIJA MORBILA PRETI SRBIJI, SVE MANJE DECE VAKCINISANO MMR VAKCINOM!? Roditelji u strahu zbog antivaksera - "Podaci su zabrinjavajući i trebalo bi svi da razmislimo"

Pre početka epidemije korona virusom, imali smo dobar obuhvat zahvaljujući brojnim tribinama koje su održavane širom Srbije, kao i javnim debatama sa antivakserima u kojima su lekari iznosili dokaze istraživanja sprovedenih u svetu, da ova vakcina ne izaziva autizam. Kako objašnjavaju stručnjaci za zaštitu potrebno nam je 95 odsto obuhvata, što u narednom periodu zavisi od roditelja i njihove spremnosti da se otrgnu uticaju antivaksera.

Epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović kaže da su podaci veoma zabrinjavajući, te podseća da smo bili "veoma dobri u vakcinaciji", ali da su neke stvari ispolitizovane, da ima određenih lekara koji iznose netačne i naučno neutvrđene informacije o MMR vakcini, što se reflektuje na obuhvat vakcinacije i reakcije roditelja.

- Podaci su zabrinjavajući i trebalo bi svi da razmislimo o tome. Bio sam u epidemijama, radio sam na gašenju epidemije morbila koja se svojevremeno dogodila u Preševu, kada smo imali više od 1.200 obolele dece. To je bila izuzetno teška situacija, tada je cela ekipa iz Instituta za javno zdravlje u Nišu otišla u Preševo, te smo uspeli da stišamo sve to, i posle vakcinacije zaustavljeno je. Ovi podaci alarmiraju da je sada celo područje Srbije ugroženo, čak i Vojvodina koja je bila poznata po tome da dobro vakciniše bolje od drugih delova Srbije - kaže profesor Tiodorović.

Kako ističe epidemiolog, naučno je dokazano u svetu da MMR vakcine nisu povezane sa nastajanjem autizma.

- Još pre 20 godina je dokazano da vakcina protiv morbila nije apsolutno nikakav razlog za nastajanje autizma. Svi koji i o tome pričaju ne govore istinu, autizam je prema poslednjim istraživanjima očigledno uzrokovan genetskim faktorom i faktorom proteina koji su očigledno oštećeni. Ali, to nije zbog vakcine. Ovde nam je potrebna aktivnost na popularizaciji vakcinacije, na povratak na ono što smo bili poznati u svetu, ne samo u Evropi, a to je po dobro vršenim vakcinacijama, da smo uspeli da eliminišemo određene zarazne bolesti - kaže profesor Tiodorović.

Skandalozni podaci na nivou cele Srbije

Ni u jednom od 25 okruga u Srbiji nije postignut obuhvat od 95 odsto koliko je potrebno da se izbegne epidemija. Najniži obuhvat u centralnoj Srbiji je bio u Vladičinom Hanu - 33,8 odsto, i u Surdulici 42,7 odsto, a u Vojvodini u Novom Sadu - samo 24,4 odsto, pokazuje najnoviji Izveštaj o sprovedenoj imunizaciji Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Na pad su prema rečima stručnjaka uticali stvoreno nepoverenje i strah od MMR vakcine, ali i epidemija korona virusa. Ovakvi pokazatelji govore da je to put do epidemije malih boginja u našoj zemlji, smatraju stručnjaci, ali i pored malih boginja preti i dečija paraliza, jer je i obuvat vakcinacijom protiv nje opao.

Prema izveštaju "Batuta" u centralnom delu Srbije vakcinisano je 75,8 odsto a u Vojvodini 72,1 odsto planirane dece.

- Analiza postignutog obuhvata MMR vakcinacijom po okruzima pokazuje da obuhvat od 95 odsto nije postignut ni u jednom okrugu, dok je obuhvat veći od 90 odsto dostignut u svega tri od ukupno 25 okruga -Borskom u centralnoj Srbiji, i Severnobanatskom i Severnobačkom okrugu u Vojvodini. Obuhvat niži od 80 odsto registrovan je na teritoriji devet okruga, a najniži je bio u Južnobačkom - 46,8 odsto, Rasinskom- 65,7 odsto, i Raškom okrugu - 66,4 odsto - navodi se u izveštaju "Batuta".

Stručnjaci apeluju da se uspostavi sistem koji neće dovesti do nove epidemije bolesti, odnosno do pobede antivakserskih pokreta nad savremenom medicinom.

- Roditelji su zbunjeni, zabrinuti i uplašeni zbog antivakserskog lobija koji je toliko pričao protiv MMR vakcine i to priča godinama. Krenulo je od Engleske, jedan hirurg je objavio u časopisu Lanset nepovoljnu kritiku za MMR, tvrdeći da ona izaziva autizam. Kasnije je to opovrgnuto brojnim studijama ali i dalje se ta priča provlači među ljudima, tako da roditelji naše male pacijente, u uzrastu od 12 do 14 meseci, kada bi trebali da dobiju vakcinu, ne vakcinišu - rekla je za Novu S, Galina Gavanski, pedijatar iz Doma zdravlja „Novi Sad“.

MMR vakcina se daje protiv morbila, rubeole i zaušaka i ako se dete ne vakciniše u, za to predviđenom uzrastu, postoji opasnost da dobije jednu od tih bolesti. To su sve zarazne bolesti protiv kojih nema leka i postoji mogućnost ozbiljnih komplikacija, od upale pluća do upale mozga.

- Mi pozivamo i objašnjavamo zbog čega je važna ta vakcina i za njih i za njihovu decu. Deca do četvrte godine prime tu vakcinu, tada imamo obuhvat 92 posto, što je još uvek malo. Nisu svi roditelji protiv vakcine, oni su samo uplašeni i naš je zadatak da ih ohrabrimo - rekla je Gavanski.

Šta je MMR vakcina?

Primarna vakcinacija protiv malih boginja, zaušaka i rubele sprovodi se kod dece od navršenih 12 meseci jednom dozom kombinovane žive vakcine protiv malih boginja, zaušaka i rubele – MMR vakcina i treba je sprovesti pravovremeno do navršenih 15 meseci života, navedeno je na sajtu Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

Revakcinacija (druga doza) protiv malih boginja, zaušaka i rubele sprovodi se primenom MMR vakcine pre upisa u prvi razred osnovne škole, a izuzetno u toku prvog razreda osnovne škole.

- Neimunizovana i nepotpuno imunizovana lica (izuzev onih kod kojih postoje trajne kontraindikacije) treba da se vakcinišu nedostajućim dozama MMR vakcine do navršenih 18 godina života, a prema epidemiološkim indikacijama i kasnije. Minimalni razmak između davanje dve doze MMR vakcine iznosi četiri nedelje. Aktivna imunizacija protiv malih boginja može se započeti i kod dece uzrasta od šest do 12 meseci života prema epidemiološkim indikacijama. U tom slučaju ponovna vakcinacija sprovodi se jednom dozom vakcine u uzrastu od navršenih 15 do 24 meseca života - navedeno je na sajtu.

Bonus video: