22.01.2023.

16:24

Foto: printscreen

Vesti

KUPOVINA ILI IZNAJMLJIVANJE STANA? Stručnjaci otkrili šta je isplativije uprkos inflaciji i da su za 2023. oko 30 posto MANJA očekivanja nego prethodne godine

Rat u Ukrajini je u potpunosti uzdrmao srpsko tržište nekretnina. Cene stanova i dalje rastu velikom brzinom, dok se cena kirija udvostručila, a negde čak i utrostručila. Ekonomisti smatraju da je obuzdavanje inflacije dovelo do rasta kamata i porasta rata stambenih kredita.

Zbog potražnje u prethodnih godinu koja je u potpunosti prevazišla ponudu, kirije su se udvostručile, pa čak i utrostručile prema rečima stručnjaka. Njihovo mišljenje je da je jedan od uzroka dolazak Rusa u Srbiju.

- Vi imate udar od 1.000-2.000 ljudi koji u datom trenutku traže stan u Beogradu, koji je i inače bio preplavljen velikom tražnjom, tako da su nekretnine, pogotovo u centralnim opštinama koje su i inače tražene u Beogradu, otišle. Recimo nekretnina koja se izdavala za 500 evra sad se izdaje za 1.000-1.200 evra, cene nekretnina u renti u Beogradu su iznad realnih i iznad mogućnosti prosečnog čoveka u Srbiji - izjavio je Miloš Mitić, agent za nekretnine.

Prosečna cena kirije u Beogradu trenutno iznosi oko 450 evra. Samo deset evra više iznosi prosečna rata stambenog kredita. Ekonomisti smatraju da je ipak isplativije i trajnije rešenje da se kupi stan uprkos potrebnim "finansijskim akrobacijama" zbog otplate kirije i rate.

Prema ocenama Zorana Grubišića sa Beogradske bankarske akademije, čak dve trećine stanove kupuje se za gotovinu.

Otkrio je kako se to dešava

- Taj promet dobrim delom održavaju investitori, koji se pozicioniraju dugoročno na tržištu nekretnina, zauzimaju stabilno u ovom trenutku svoju poziciju i time štite vrednost svog bogatstva, to je neka sigurna luka u ovom trenutku - rekao je Zoran Grubišić sa Beogradske bankarske akademije.

Sigurne luke, međutim, nema za one koji bi stan da kupe na kredit. U protekloj godini, euribor je dva puta skočio i iz minusa premašio dva odsto. To se automatski prelilo i na kamate na kredite u evrima u Srbiji, pa je rata mnogima porasla bar 50 evra.

- Centralne banke će koristiti i dalje taj instrument, podizati referentnu kamatnu stopu koja pomera celu skalu kamatnih stopa, onda to uključuje i kamatne stope na stambene kredite i druge kredite koje banke nude, ali mi deluje da to neće biti značajno kao u prethodnoj godini, znači taj trend će se negde zakočiti, zaustaviti, ali će ostati na tom već relativno visokom nivou - rekao je Grubišić.

Željko Petrović, član Izvršnog odbora jedne od banki u Srbiji, rekao je da se tražnja za stambenim kreditima polako hladi i ukupan iznos iz odobrenih kredita, tačnije broj kredita odobren tokom 2022. godine, jeste oko 20 posto u broju kredita manje nego prethodne godine, koja je bila rekordna. Petrović navodi da su za 2023. godinu oko 30 posto manja očekivanja u poređenju sa 2022. godinom.

Bonus video: