31.01.2023.

14:21

Foto:

Vesti

DOK SE JEDNIMA "OKREĆE ŽELUDAC", DRUGI GA OBOŽAVAJU! Srpsko jelo izaziva podele među narodom, a nutricionisti saglasni - Ovo je najzdraviji specijalitet!

Pihtije se u srpskoj kuhinji spremaju od davnina, a obično s jeseni u vreme svinjokolja i tokom zime, kada u kući ima neophodnih sastojaka.

- U našoj kući pihtije se obavezno služe za Božić i slavu, bez njih nema kompletnog predjela. Svi gosti obožavaju pihtije, čak sam ih ranijih godina spremala koleginicama koje žive u stanovima i nemaju uslove da pihtije kuvaju, deset pa i više sati – kaže penzionerka Cveta Jovanović i dodaje da pihtije priprema i leti, prijateljima koji žive u Americi, a odmore provode u Srbiji.

Ona dodaje da su se ranije pihtije razlivale i u kasnu jesen tokom svinjokolja. Tečnost koja preostane nakon kuvanja mesa i kostiju za kafurmu, takođe se razlivala i služila kao pihtije.

- Pihtije nikada nisam probala i sama pomisao na takvu vrstu hrane mi stvara mučninu. Jela sam školjke, puževe, razne rakove, živo meso, pa čak i neke insekte na putovanjima, ali ukus pihtija mi nikada nije legao – kaže Čačanka Jasmina.

Informer

Pihtije

Javnost podeljena, nutricionisti saglasni

Stručna javnost za pihtije kaže da ne postoji bolje jelo koje hrani i krepi telo. Budući da ovaj specijalitet nije mnogo kaloričan, vodi se i kao dijetetski, ako se konzumira u umerenim količinama. Nutricionisti pihtije preporučuju svim populacijama.

- Iako možda ne izgleda tako, za pihtije možemo da kažemo da su jedan od najzdravijih srpskih specijaliteta. Pune su želatina i kolagena, kojem se može pripisati zasluga za zdravlje kose, kože i noktiju. Osim što blagotvorno deluju na bolove u zglobovima, neka istraživanja su pokazala da imaju pozitivan efekat i na imuni sistem – kaže za Informer Mladen Dakić, diplomirani nutricionista-dijetetičar.

- Sto grama pihtija sadrži sedam grama proteina, isto toliko masti i samo jedan gram ugljenih hidrata. Ukupna kalorijska vrednost je 240 kcal. Zbog toga su pihtije hrana preporučljiva za sve uzraste, a zbog niske kaloričnosti i velikog procenta proteina može se tretirati i kao dijetetski proizvod – kaže čačanski nutricionista.

Bonus video: