18.02.2023.

21:22

Foto: printscreen redit

Vesti

KAKO SU U VREME SFRJ IZGLEDALI LJUBAVNI OGLASI!? Interneta nije bilo, ali... Srbe oduševile "iskopane" slike "jugoslovenskog Tindera"

Najpopularnija moderna platforma na internetu koja služi za pronalaženje partnera, jasno je - jeste "Tinder"... "Jugoslovenski ljubavni oglasi" objavljeni su u diskusiji "Srbija na Redditu", a zanimljiv je način na koji poredekako se pre nekoliko decenija tražila srodna duša.

Reč je o isečcima ljubavnih oglasa koji su svojevremeno objavljivani u zagrebačkom magazinu „Start“, koji je široj publici najpoznatiji po duplerici koja jako podseća na američki „Plejboj“...

Informer

Elem, autor ove viralne objave na Redditu, podseća na neke od upečatljivih ljubavnih oglasa iz „Starta“: 30-godišnje vojno lice, koje za sebe tvrdi da je kavaljer i zgodan, ima stan i automobil, traži ozbiljnu devojku od 22 do 28 godina iz bilo kojeg kraja Jugoslavije koja želi živeti u Ljubljani.

Informer

Potom, tu su i oglasi u kojima žene traže potencijalnog partnera: Od Vojvođanke, poreklom Crnogorke, koja piše kako je „na žalost rastavljena“ i traži mirnog i karakternog muškarca, do Ličanke „mirne i blage naravi“, sa 10-godišnjom ćerkicom, „rastavljena ne svojom krivicom“, sa naglaskom da traži muškarca kome ne bi smetalo dete i podvlači da su „alkoholičari i avanturisti isključeni“.

Informer

Najhrabriji među onima koji su tada tražili partnera, uz tekst su u oglasu objavljivali i ličnu fotografiju. Takav je primer izvesnog Jova iz Maribora,a on uz svoju u oglasu isitiče kako je „usamljen i tužan“, pa da bi se dopisivao sa devojkama...

Informer

Svaki od objavljenih oglasa sadrži i odgovarajuću šifru, a oni koji su na ovaj način tražili partnera dodaju način na koji mogu biti kontaktirani.

Posle objave na "Reditu" usledio je veliki broj komentara... Neki su šaljivi, od toga da „Ličanka blage naravi ne postoji“, do onih kako bi oglas vojnog lica iz Ljubljane i posle 50 godina bio aktuelan, s obzirom na stan, autobomil i EU pasoš...

Ostali konstatuju da je nekada razvod bio daleko ozbiljnija stvar nego danas, s obzirom da se u oglasima ističe – „rastavljena, ali ne svojom krivicom“.

Konačno, na "Redditu" zaključuju da su ljudi u SFRJ bili daleko ozbiljniji i iskreniji u pokušaju da nađu partnera, sa lepšim izražavanjem i rečnikom od onog koji danas čitamo.

Bonus video: