Autor: Informer.rs

21.02.2023.

11:44

Foto:

Vesti

DANAS JE DAN MATERNJEG JEZIKA! Srbija jedina evropska zemlja koja u službi ima dva pisma

Po poslednjem popisu u Srbiji 2.68% stanovništva nije obrazovano, tačnije 11% bez ikakve školske spreme a 20,76% ima završenu samo osnovnu školu što je oko 34% od ukupnog stanovništva. Povećanjem broja časova maternjeg jezika u osnovnim i srednjim školama pospešio bi se razvoj i opstanak jezika kao i pisma.

Prema modelima kao što na primer imaju Grčka i Skandinavske zemlje, Srbija se ugledala i povećala broj fonda časova na nedeljnom nivou kao i dnevnom gde sada deca imaju po 2 ili 3 časa maternjeg jezika. 

Kada je reč o svetu, poražavajuća činjenica je da se na svake dve nedelje ugasi bar po jedan jezik ili potpuno nestane. Najrasprostranjeniji jezik koji se najviše koristi u svetu je engleski jezik, španski i kineski. 

Informer

 

Pored svega, Srbija je jedina evropska zemlja koja u službi ima dva pisma (diskografija), prvo i osnovno - ćirilicu i drugo - latinicu. Manjinski jezici se koriste u obrazovanju, novinarstvu, upravnim i sudskim postupcima kao i u drustvenom, ekonomskom i kulturološkom životu. Srbija obezbeđuje obrazovanje na čak 8 jezika sveta a to su : albanski, bosanski, mađarski, bugarski, rusinski, rumunski, slovački i hrvatski, tako da bi učenici mogli što lakše i brže da savladaju obrazovni sistem. 

Međunarodni dan maternjeg jezika obeležava se 21. februara kao sećanje na studente koji su tog datuma 1952. godine ubijeni u Daki, u Pakistanu, jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični. Umesto toga za službeni jezik izabran je urdu, a uprkos želji studenata da iskažu svoje nezadovoljstvo mirnim demonstracijama policija je tokom protesta primenila silu i pucala na njih.