26.05.2023.

14:27

Foto: Pixels

Vesti

IZVADILI SU MU KRV IZ PETE, NEKOLIKO KAPLJICA, A ONDA SMO ČEKALI REZULTATE... Evo kako izgleda skrining na SMA iz ugla jedne mame

Kako izgleda skrinig iz ugla jedne majke, koja je bez razmišljanja to uradila svom tek rođenom sinu, za Informer je ispričala i G. M. iz Beograda.

- Porodila sam se carskim rezom u 41. nedelji trudnoće. Morala sam na hitan carski rez. Iako je beba bila dobro, ja nisam baš najbolje podnela porođaj zbog čega su doktori i osoblje par dana bili skoncentrisani na povratak moje vitalnosti i sveopšteg stanja. Kada je beba imala četiri ili pet dana, doktori su mi ponudili test na SMA. S tim da tada nije bio obavezan, bila im je potrebna saglasnost. Rekli su mi da se radi o potpuno bezbednom testiranju, kao i da je spinalna mišićna atrofija veoma učestala i da je vrlo važno da taj test bude urađen - priča naša sagovornica.

Saglasnost je odmah dala, ali priznaje, da joj nije bilo svejedno.

- Detetu se iz pete izvadi tri do četiri kapljice krvi, a zatim se rade testovi. Iskreno, bila sam uplašena jer nisam bila upoznata sa takvom vrstom testiranja, niti sam znala šta mogu rezltati da mi donesu. Neizvesnost nije dugo trajala, iako su mi u tim momentima prolazile samo ružne misli po glavi. Test je stigao i bio je negativan. Kakvo olakšanje - navodi ona.

Prema njenim rečima, test na SMA treba da bude obavezan i smatra da svaki roditelj treba da dozvoli da se dete testira. 

- Zbog života naše dece i zbog njihovog razvijanja vrlo je važno da roditelji znaju pravo stanje deteta. Država je obezbedila testove koji su potpuno besplatni i usled toga nema razloga da bilo ko odbije - apeluje ova Beograđanka. 

Informer

Sjajne vesti su i da će se pored GAK "Narodni front" od danas neonatalni skrining na spinalnu mišićnu atrofiju (SMA) sprovoditi i u Ginekološko-akušerskoj klinici Kliničkog centra Kragujevac!

Zahvaljujući skriningu, eventualno obolele bebe otkrivaju se na vreme. U slučaju teške neuromišićne bolesti, kao što je SMA, smisao skrininga ogleda se i u obezbeđivanju pravovremene terapije, koja, navode stručnjaci, omogućuje potpuno normalan rast i razvoj obolele dece.