11.06.2023.

14:10

Foto: Informer

Vesti

VIDELI STE DA NEKO KONZUMIRA DROGU U AUTOBUSU, A NE ZNATE ŠTA DA RADITE: Evo na koji način da reagujete kada primetite ovakve prekršaje (VIDEO)

Kako ističe Janjić, ovakva pojava nije česta, ali apeluje na putnike da budu odgovorni i ovakve ili slične situacije uvek prijave vozaču.

- U javnom gradskom prevozu moram priznati da ovo nije česta pojava. Poslednja je zabeležena 2022. pre toga 2017. i unazad 7-8 godina ne beležimo ovakvu pojavu. Ovo je svakako nedopustivo ponašanje i apelujemo na putnike da budemo odgovorni i da takvu situaciju uvek prijavimo vozaču. Nema potrebe za direktnom komunikacijom, ne samo sa ovakvim licima, već ako je neko u vidno alkoholisanom stanju, potencijalno agresivan, takvu situaciju treba u miru i tišini preneti vozaču koji nije u mogućnosti da vidi celokupnu unutrašnjost vozila dok obavlja prevoz građana, ali on ima proceduru i on će odreagovati na pravi način - ističe Jovana Janjić.

Informer

Jovana Janjić

Iako su ove situacije rekte, važno je upozoriti putnike na koji način da reaguju kada primete ovakve prekršaje.

- Neophodno je da putnik pribeleži negde liniju na kojoj se prekršaj dogodio, okvirno vreme, pravac kretanja i ono što je najvažnije je zapravo garažni broj vozila. Kod privatnih prevoznika imamo oznaku P kod garažnog broja, u takvoj situaciuji obraćaju se Sekretarijatu za javni prevoz. Ukoliko je reč o vozilu GSP koji je jedan od operatera, onda se obraćaju Gradskom saobraćajnom preduzeću putem kontakt forme ili putem broja telefona koji se nalazi na našem sajtu - ističe naš sagovornik.

PR Gradskog saobraćajnog preduzeća se osvrnula i na bezbednost samih vozača koji obavljaju stresan posao.

- Za svakog vozača, posebno profesionalnog vozača koji svoj posao obavlja 8 sati na našim ulicama, neophodna je psihološka stabilnost, stabilnost pažnje i visok nivo frustracionalne tolerancije. Mi beležimo 71 fizički napad na vozače, opet kažem, samo kod operatera JKP GSP Beograd, ne u celokupnom javnom gradskom prevozu što znači da je taj broj i veći za 2021. godinu, 51 za 2022. godinu, a 2023. još uvek pratimo. Nažalost, ovde je reč samo o fizičkim napadima, nekada su daleko opasniji verbalni napadi i konflikti u koje ulazimo jer tom prilikom ove tri komponente se narušavaju i dovode u pitanje, a fokus ljudskog bića se pomera na raspravu umesto na transport građana - kaže Janjić.

Informer

Na putnike se apeluje da komunikaciju sa vozačem svedu na minimum i izbegnu svaki verbalni sukob.

Ukoliko postoji neka nepravilnost moguće je prijaviti Sekretarijatu za javni prevoz ili GSP-u.