02.08.2023.

06:55

Foto: Pixabay

Vesti

Novi trend među roditeljima đaka prvaka! Plaćaju časove pred polazak u 1. razred

Sve više roditelja budućih đaka prvaka plaća deci privatne nastavnike kako bi ih pripremili za početak školovanja! Tokom leta budući prvaci uveliko idu na časove srpskog jezika i matematike, što je potpuno nepotrebno, kažu stručnjaci.

Trend priprema za polazak u školu, navode oni, ranije nije postojao, već se znalo da će deca slova i brojeve savladati u školskoj klupi i da je pripremno predškolsko obrazovanje pri vrtićima sasvim dovoljno. Oni su saglasni da je ovo tipičan primer pomodarstva, ali i prevelika ambicija roditelja da njihovo dete sa što više znanja započne školovanje, što može da izazove revolt prema učenju i školi.

Uče pre vremena

Ove informacije potvrdila nam je i Olga Gracun, koja drži privatne časove matematike.

- Ovo je postao, slobodno mogu da kažem, trend među roditeljima đaka koji se spremaju za prvi razred! Već u maju kreću sa pozivima i zakazuju časove tokom juna, jula i avgusta. Tačno pred školsku godinu. Moram da kažem da oni ne traže jednom nedeljno, nego do čak tri časa u toku sedmice. Mame i tate zahtevaju da se sa decom tokom tri meseca pred početak škole, u mom slučaju, pređe celo gradivo iz matematike koje je propisano za ovaj razred tokom školske godine. U razgovoru sa kolegama saznala sam da je ista situacija i kod onih koji drže srpski jezik - objašnjava Gracunova.

Na pitanje šta tačno zahtevaju roditelji otkriva:

- Pored osnovnih brojeva i manjih tekstualnih zadataka, određeni roditelji zahtevaju i rad jednačina i razlomaka. Po mom mišljenju, nepotrebno i nerealno za taj period! Tu dolazimo do problema jer su osnovne matematičke radnje znanje sabiranja i oduzimanja, a većina dece to nije savladala pre početka prvog razreda, što otežava rad ovih zadataka. Međutim, mame i tate zahtevaju da njihova deca to savladaju za tri meseca, a najveći poraz mi je što se kod većine mališana javlja otpor prema učenju i deluju izmoreno iako nisu još ni krenuli u školu.

Ambicija roditelja

Psiholog Snežana Repac ističe za Informer da ovakve ambicije roditelja mogu imati više štete nego koristi.

- Deca idu u predškolsko i tamo su pripremljena taman koliko treba za početak školovanja. Drugo, dete u tom uzrastu tek treba da uči tokom cele godine i savlada deo po deo gradiva. Ako ono krene spremno u školu, neće mu biti interesantno. Jer šta će taj đak prvak raditi na času ako to već zna? Tako mu se može smanjiti želja za učenjem - naglašava ona i dodaje:

- Biće superiorniji u odnosu na ostalu decu, što ga može izdvojiti od vršnjaka i sprečiti da razvija drugarstvo. Ovde može biti samo želja da im dete bude najbolje učeći unapred, što je poražavajuće. To nije adekvatno za taj uzrast. Ovde može biti problem i ako dete ne želi da uči pre vremena, tokom leta, da na časove ide na silu, što može izazvati otpor i revolt prema školi!

Nastavnice nude čuvanje i učenje

Među ponudama na oglasima su časovi za 1.200 i 1.600 dinara, a uz čas ili dvočas srpskog jezika ili matematike istovremeno se nudi usluga čuvanja deteta.

- Sigurna sam da osim nas ima još roditelja koji su potražili pomoć za pripremu za školu, a mi smo to učinili jer ne želim da moja ćerka bude na meti vršnjaka koji tečno čitaju i dobro računaju pošto slova još uvek sriče i ne razume najbolje množenje i deljenje. Platili smo 1.600 dinara po času i do kraja avgusta izdvojićemo novac za još časova matematike. Među oglasima sam videla i ponudu da dolaze nastavnici na kućnu adresu i uče ih onlajn, ali i one koji nude da čuvaju prvake i rade sa njima domaći - kaže Sanja Ć. iz Beograda, majka devojčice koja 1. septembra kreće u prvi razred.