• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. M.

26.06.2023

07:30

NIKO NEĆE DA PREDAJE SRPSKI JEZIK: Srednjoškolci u širokom luku zaobilaze Filološki fakultet

Tanjug/Rade Prelić

Društvo

NIKO NEĆE DA PREDAJE SRPSKI JEZIK: Srednjoškolci u širokom luku zaobilaze Filološki fakultet

Podeli vest

Za smer Srpska književnost i jezik prijavljeno je svega 16 kandidata, a mesta ima za 90.

Za smer Srpska književnost i jezik na beogradskom Filološkom fakultetu ove godine se tokom prva dva konkursa prijavilo samo 16 kandidata, a mesta ima za 90! Situacija nije ništa bolja ni na smeru Srpski jezik i književnost gde je prijavljeno svega 29 srednjoškolaca. Znatno više kandidata se prijavilo za smer Jezik, kultura i književnost, 476, ali i to je zanemarljivo ako se ima u vidi da mesta ima za 1.143 brucoša.

Nažalost, sve je ukazivalo da će ovakva situacija desiti, kažu za Informer profesori, jer iz godine u godinu opada broj upisanih studenata.

Ko je kriv?

Profesorka srpske književnosti i jezika Jovana Radović (35) kaže da je već nekoliko godina sve manji broj studenata na univerzitetima u Nišu i Novom Sadu, a da je Beogradski univerzitet ipak privlačio više srednjoškolaca koji su želeli da jednog dana budu profesori srpskog jezika i književnosti. 

Međutim, kako objašnjava, izgleda da je trend smanjenog interesovanja za ove studije definitivno stigao i na Filološki fakultet u Beogradu.

- Kada sam ja upisivala Srpsku književnost i jezik u Beogradu 2006. godine, za 100 mesta borilo se dosta više od stotinu kandidata! Sada je broj mesta smanjen na 90, a bez obzira na to, ni ta mesta ne mogu da popune... Ima više faktora za takvo stanje, definitivno. Srednjoškolcima nedostaje svest o očuvanju i tradiciji našeg jezika, koji je najvažniji deo identiteta. Takođe, mogućnosti za zaposlenje su ograničene. U prosvetu se ulazi kada neko od zaposlenih ode u penziju, ili na određeno ukoliko je neka profesorka na porodiljskom odsustvu. Ukoliko se ipak zaposlite u školi, s fondom od 100 odsto časova, palata će vam biti oko 80.000 dinara, a ako ste i razredni starešina, možete računati i na oko 3.000 dinara mesečno više. Takođe, dosta svršenih profesora srpskog jezika i književnosti radi i u medijima kao novinari, urednici, ali i lektori - kaže naša sagovornica.

Kako objašnjava, budući da je srpski jezik obavezan za polaganje male mature, ali i prijemnih ispita za neke od fakulteta, budući profesori srpskog jezika mogu da računaju i na ovaj posao s nepunim radnim vremenom.

- Dvočas može da se naplati 2.000 dinara, a nekada se drži pred više dece u isto vreme. Svi smo svesni da su profesori škola degradirani, u ovo vreme nije jednostavno raditi u školstvu... Svakako, ljubav prema maternjem jeziku je presudna za upisivanje ovog smera, što je i mene odvelo baš na Filološki fakultet. Sada mi se čini da je mlade teško privoleti da čitaju. Kao da se izgubio osećaj za magiju pisane reči. Jedna moja prijateljica radi u biblioteci i stalno mi govori kako sve manje mladih dolazi u biblioteku. Očigledno da sve to utiče na manju opredeljenost srednjoškolca da upišu studije za  profesora srpskog jezika - kaže Radovićeva.

Potrebna promena

Njena koleginica Aleksandra M. (27), koja predaje srpski jezik u jednoj beogradskoj osnovnoj školi, navodi da je stanje s prijavljenim kandidatima za ovaj studijski program samo logičan nastavak negativnog trenda koji je prisutan poslednjih godina.

- Za nas koji smo studirali srpski ovo, nažalost, nije iznenađenje. Naš poziv je potpuno zanemaren. Takođe, Filološki fakultet je zastareo, potrebne su inovacije i novi studijski programi da bi se privukli studenti - kazala nam je Aleksandra.

 

Svi bi na FON, Ekonomski i ETF

Dok srednjoškolci izbegavaju Filološki fakultet, na čak 13 od 31 fakulteta Beogradskog univerziteta više je prijavljenih kandidata nego što ima mesta, a najveće interesovanje ove godine je za Fakultet organizacionih nauka (FON), Ekonomski i Elektrotehnički fakultet, kao i Stomatološki i Medicinski. Tako je na FON, za smer Informacioni sistemi i tehnologije, prijavljeno čak 1.478 kandidata, a ima mesta za 590, dok je za Menadžment i organizaciju prijavljeno 1.058 budućih brucoša, a mesta ima za 590.

Veliko interesovanje je i za Elektrotehnički fakultet (ETF), gde su se za softversko inženjerstvo prijavila 424 kandidata, a ukupan broj mesta je 180. Na Ekonomskom fakultetu u prva dva dana prijave je podnelo 1.935 kandidata, a mesta ima za 990. Svršeni srednjoškolci su zainteresovani i za psihologiju, te se ove godine za taj smer na Filozofskom fakultetu prijavilo 816 osoba, a ima mesta za 116.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!
Hronika

Udario devojčicu trotinetom na pešačkom prelazu u Batajnici! Tinejdžerka zadobila teške povrede opasne po život!

Ovlašćena službena lica Ministarstva unutrašnjih poslova Direkcije policije Policijske uprave za grad Beograd Uprave saobraćajne policije SPI za uviđaje saobraćajnih nezgoda, su po nalogu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, 27. aprila ove godine odredila zadržavanje u trajanju od 48 sati Č.L. (21) zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

28.04.2024

13:31

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija