08.10.2023.

10:58

Foto: Shutterstock

Vesti

Posledica nevakcinacije dece: Raste broj obolelih od velikog kašlja!

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u "Tiršovoj", kako je rekla dr Snežana Rsovac, specijalista pedijatrije i dečje plumologije u ovoj ustanovi, za tri nedelje imali su pet slučajeva velikog kašlja.

- Ove bolesti nije uopšte bilo dok je vakcinacija sprovođena redovno. Više od 15 godina nismo imali nijedan slučaj pertusisa, dok smo imali velike obuhvate vakcinacije. U poslednjih mesec dana imamo porast pertusisa. To su forme koje smo zadržali u bolnici, iako nisu u teškom obliku - rekla je dr Rsovac.

Načelnica Dečje klinike Kliničko-bolničkog centra "Dr Dragiša Mišović"i dr Olivera Ostojić, kaže da je u ovoj ustanovi bilo hospitalizovano dvoje dece sa istim problemom.

On je rekla da jeste malo neobično što se u poslednje vreme pojavljuju slučajevi pertusisa ili velikog kašlja, najčešće kod male dece, nevakcinisane ili nedovoljno vakcinisane.

- Da nam zbog odbijanja vakcinacije ili nepotpune imunizacije dece preti povratak već iskorenjenih bolesti, pedijatri upozoravaju godinama, a sad se to i u praksi obistinjuje. I, nije iznenađenje jer smo po obuhvatu vakcinom (DTaP-IPV-Hib), protiv difterije, tetanusa, velikog kašlja, dečje paralize i oboljenja izazvanih hemofilusom infulence tip b, ispod bedema koji kolektivno štiti od nove zaraze, a to je 95 odsto vakcinisanih - kaže Ostojić.

Informer

 

Prema podacima Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" u 2021. godini planirana imunizacija ovom vakcinom sprovedena je sa obuhvatom od 90,8 odsto: ciljani obuhvat dece u prvoj godini života od 95 odsto postignut je samo u četiri okruga, a ispod 90 odsto je bio u devet okruga. U drugoj godini, u okviru revakcinacije, ovu petovalentnu kombinovanu vakcinu - "pentaksim", primilo je 82,3 odsto mališana.

- Mislili smo da je pre petnaest godina ta bolest iskorenjena i trebalo bi da bude jer postoji potpuno efikasna vakcina koja ide u obavezan kalendar vakcinacije i vakciniše se u tri doze od drugog meseca života do šestog i revakcinacija nakon godinu dana - rekla je dr Ostojićeva.

Prema njenim rečima, bolest ima nekoliko faza i da komplikacije dovode do upale pluća.

- Prva faza velikog kašlja liči na svaku respiratornu infekciju, najčešće nema povišene temperature. Druga faza je faza zacenjivanja i ona najduže traje, čak i do dva meseca, u kojoj dete ima salve napada kašlja sa zacenjivanjem, plavljenjem, gubitkom daha i koja može da se zakomplikuje sa respiratornim komplikacijama upale pluća. Potom ide faza oporavka koja traje od 10 do 15 dana i tako se završava veliki kašalj koji se u narodu zove i sto dana kašlja - rekla je dr Ostojić.