23.10.2023.

14:41

Foto: Foto: Miloš Rafailović

Vesti

Velika pomoć za obolele od retkih bolesti! Direktorka RFZO otkrila sve novine

Zahvaljujući kontinuiranom rastu budžeta za retke bolesti, koji je povećan čak 55 puta, sa 130 miliona dinara 2012. godine, na 7,2 milijarde dinara 2023, omogućeno je lečenje većeg broja pacijenata i većeg broja retkih bolesti.

Sada se o trošku RFZO leči 650 pacijenata, dok ih je 2012. lečeno samo osam, a broj retkih bolesti koje se leče iz sredstava budžeta povećan je sa dva na 30.   

Osim lečenja, država plaća genetske analize u zemlji i inostranstvu, neophodne za postavljanje dijagnoze, zatim različita pomagala koja olakšavaju život pacijenata, kao i produženu rehabilitaciju koja je praktično jedina terapija u onim slučajevima kada za retku bolest ne postoji lek - kaže direktorka RFZO Radojević Škodrić i dodaje:

- Odlukom o osnivanji uprave za retke bolesti, napravljen je novi korak, jer je porodicama obolelih pružena prilika da na jednom mestu dobiju sve potrebne informacije i da na najjednostavniji način, osim lečenja, ostvare i druga prava - iz oblasti socijalne zaštite, obrazovanja, i da dobiju psihološku podršku u prevazilaženju izazova sa kojima se svakodnevno suočavaju.