21.11.2023.

23:05

Foto: wiki/shutterstock

Vesti

Savetovao je Putina i govorio da će im Zapad doći glave! Poslednji šef KGB imao je burnu prošlost, a evo koga je krivio za raspad SSSR

Kao šef KGB-a Krjučkov je u avgustu 1991. godine predvodio pokušaj državnog udara protiv Gorbačova. Taj pokušaj se posle tri dana neuspešno završio, Sovjetski Savez se raspao u decembru iste godine, a lider Rusije postao je Boris Jeljcin.

Krjučkov je smenjen s funkcije i uhapšen, ali je potom pomilovan.

Počeo je karijeru kao diplomata i radio je u Mađarskoj u vreme sovjetske intervencije tokom antikomunističkog ustanka 1956. godine. Tada je sarađivao s tadašnjim ambasadorom u Budimpešti a kasnijim šefom KGB-a Jurijem Adropovom.

Krjučkov je ušao u KGB 1967. godina, a na čelo te službe je došao 1988. godine.

Informer

Vladimir Krjučkov

Ostao je žestoki kritičar i protivnik Gorbačova i kasnije predsednika Rusije Borisa Jeljcina, okrivljujući ih za raspad Sovjetskog Saveza.

Posle napuštanja KGB-a, većinu vremena je provodio u svom domu nadomak Moskvu i povremeno je davao izjave novinarima u kojima je kritikovao SAD i njihovu politiku prema Rusiji.

Ruski mediji navode da je bivši general ponekad davao savete predsedniku Vladimiru Putinu, koji je bio pripadnik KGB-u u bivšoj Istočnoj Nemačkoj, u vreme kada je Krjučkov vodio obaveštajnu službu.

Krjučkov je hvalio Putina za obnovu uticaja Rusije i bio je čest gost Kremlja na proslavama.

Tagovi: