• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Sputnjik

21.11.2023

16:40

Putin najavio veleobrt! Znate li ko i kako će rešiti krizu u Pojasu Gaze?!

Shutterstock, Reuters, EPA

Vesti

Putin najavio veleobrt! Znate li ko i kako će rešiti krizu u Pojasu Gaze?!

Podeli vest

Situacija u Pojasu Gaze pokazuje da SAD pokušavaju da monopolizuju posredničke funkcije u palestinsko-izraelskom sukobu, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na vanrednoj sednici zemalja BRIKS (Brazil, Rusija, Indija, Kina, Južnoafrička Republika).


- Stav Rusije o Pojasu Gaze je dosledan i nosi nekonjunkturni karakter. Moskva insistira na diplomatskom rešavanju problema - poručio je Putin u video-obraćanju učesnicima zasedanja.

Prema njegovim rečima, pogibija hiljada ljudi u Pojasu Gaze, masovni progon stanovnika i humanitarna katastrofa izazivaju duboku zabrinutost.

Ruski predsednik je, takođe, ukazao na to da se, usled sabotiranja odluka Ujedinjenih nacija, jedna generacija Palestinaca vaspitava u osećanju nepravde, a Izrael ne može da im garantuje bezbednost.

Ruski predsednik je konstatovao da je sada najvažniji zadatak da Izrael i Palestina uspostave dugoročno primirje, te da se sukob ne širi u geografskom smislu.

- Pozivamo da se ujedine napori međunarodne zajednice, usmereni na deeskalaciju situacije, prekid vatre i potragu za političkim rešenjem palestinsko-izraelskog sukoba, a ključnu ulogu u tome mogle bi da odigraju države BRIKS-a i zemlje regiona - rekao je Putin.

Ruski predsednik je pozitivno ocenio inicijativu južnoafričkog lidera Sirila Ramafose da sazove vanredni onlajn samit BRIKS-a, posvećen zaoštravanju palestinsko-izraelskog sukoba, kao i praksu da se sazivaju vanredni sastanci članica organizacije povodom važnih međunarodnih tema.

Humanitarne pauze

Putin je podržao rezoluciju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u kojoj se apeluje na organizovanje humanitarnih pauza u zoni palestinsko-izraelskog sukoba.

- Takve humanitarne pauze, a najbolji bi bio, naravno, potpuni prekid vatre, neophodne su za nastavljanje napora da se oslobode taoci i da se evakuišu civili i strani državljani iz Pojasa Gaze - istakao je Putin.

On je, takođe, zahvalio predsedniku Egipta Abdelu Fatahu el Sisiju i svim egipatskim kolegama za pomoć u rešavanju "složenih pitanja u vezi s prijemom Rusa koji su se izbavili iz zone sukoba i njihovim slanjem u domovinu".

 

Ramafosa: Izrael nezakonito okupirao palestinsku teritoriju

Predsednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa ocenio je da je primarni uzrok sukoba na Bliskom istoku to što je Izrael nezakonito okupirao palestinsku teritoriju.

- Primarni uzrok tog sukoba je to što je Izrael nezakonito okupirao palestinsku teritoriju, što se odražava u rezoluciji Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 2334. U toj rezoluciji se navodi da izraelske naseobine (na palestinskoj teritoriji) predstavljaju nečuveno narušavanje međunarodnog prava - izjavio je južnoafrički lider.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Srbija postaje uzor u Evropi! Ozbiljnu državu može obezbediti samo Aleksandar Vučić! (VIDEO)
Live TV

Srbija postaje uzor u Evropi! Ozbiljnu državu može obezbediti samo Aleksandar Vučić! (VIDEO)

Upravo je završen miting u Nišu. Čini se da opozicija pokušava da zbuni birače ne bi li ti birači doneli pogrešnu odluku. Tema Informer specijala bili su izbori 2. juna. Na ovu temu govorili su Biljana Pantić Pilja, član Predstavništva SNS-a, prof. dr Stevica Deđanski, analitičar, Miljan Jovićević, analitičar, Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik SNS-a.

30.05.2024

19:56

Donošenje sramne rezolucije zapravo proističe iz jedne presude! Sve je počelo u Hagu! (VIDEO)
Live TV

Donošenje sramne rezolucije zapravo proističe iz jedne presude! Sve je počelo u Hagu! (VIDEO)

Rezolucija o takozvanom genocidu u Srebrenici kao i izbori 2. juna i dalje su najaktuelnije teme. Situacija na KiM takođe ima nacionalni značaj. Na sve ove teme u "Info danu" govorili su bivši premijer Srbije Nikola Šainović, glavni urednik RT Balkan Nikola Vrzić i politički filozof Dragoljub Kojčić. Uživo u program uključio se i Predrag Maslar, predsednik opštine Arilje koji je govorio o tome šta je učinjeno u ovoj opštini u poslednje četiri godine, ali i koji su planovi za naredne četiri.

30.05.2024

16:59

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija