Autor: Informer.rs

23.11.2023.

19:51

Foto: wikipedia.org

Vesti

Večna slava srpskom junaku: Mića sam zarobio ustaške tenkove u herojskom podvigu!

U junu 1991. godine ustaški Zbor narodne garde (ZNG) zauzeo je niz opština i mesta sa većinskim srpskim stanovništvom na teritoriji Srpske autonomne oblasti Krajina. Kao odgovor, JNA je 30. juna 1991, naredila mobilizaciju 5. banjalučkog korpusa sa ciljem da se uđe u Socijalističku Republiku Hrvatsku i zaštiti srpsko civilno stanovništvo, koje se našlo na udaru. Među borcima JNA koji su tih dana mobilisani nalazio se i Milodrag Stanojević.

Iako je većina boraca sa prostora Kozarske Dubice bila mobilisana u 11. partizansku, kasnije Dubičku brigadu, Milodrag je bio na dužnosti u 43. prijedorskoj brigadi. Pored toga što je bio veoma mlad, zbog hrabrosti pokazane na ratištu unapređen je u potporučnika i data mu je komanda nad četom. Saborci su ga opisivali kao izuzetno skromnog i neverovatno hrabrog, što je i pokazao nekoliko puta. Posebno je ostao zapamćen podvig kada je u selu Lovska, 19. oktobra 1991. godine, sam istrčao pred neprijateljsku kolonu i tom prilikom zarobio dva tenka, jedno oklopno vozilo i ustaškog komandira ZNG.

Informer

Postoji jedna, nepotvrđena, priča da je Milodrag u selu Lovska upoznao jednu devojku, te da se iz tog razloga zaštitnički postavio prema ovom selu. Kada su ustaše zauzele selo, njegova četa se povukla u selo Korita. Upravo tada, u jednom izviđačkom poduhvatu smrtno je ranjen. Poginuo je 23. novembra 1991. godine braneći položaje u selu Korita, u blizini Pakraca. Borci kojima je bio nadređen, ožalošćeni zbog gubitka voljenog komandanta, izvršili su juriš na neprijateljske položaje i tom prilikom su uz obostrane gubitke uništili jako neprijateljsko uporište.

Za zasluge tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata, posthumno je odlikovan Ordenom Miloša Obilića, a jedna ulica u Kozarskoj Dubici danas nosi njegovo ime i snima se i film o ovom srpskom heroju.