30.11.2023.

09:52

Foto: Shutterstock, Ivan Dobricic

Vesti

Od Nove godine plata lekara specijaliste viša od 1.200 evra: Povećanje stiže i medicinskim sestrama, pogledajte i za koliko

Poređenja radi, lekari specijalisti su 2012. godine mesečno zarađivali više nego upola manje, odnosno 596 evra.

Dr Marija Zdravković, direktorka KBC "Bežanijska kosa" objašnjava da plate u zdravstvu nikada, ne samo poslednjih 10 godina, već u poslednjih 30 godina nisu bile veće.

- Posebno nas sve raduje najavljeno i dalje praćenje dinamike rasta plata u narednoj godini. Kao nekome ko je 25 godina u struci i sa pacijentima, izuzetno mi je drago što je država poslednjih deset godina prepoznala ono što do tada nije bilo prepoznato, a to je da je zdravstvo strateški resurs jednog društva, da smo mi snaga i nosilac tog sistema i da samo kontinuiranim ulaganjem u zdravstvo možemo taj sistem ojačati i izaći iz onih teških vremena od pre deset i više godina - kaže dr Zdravković za Kurir.

Ona navodi da je zdravstvena struka celina i izuzetno je bitno što su ulaganja timska, odnosno što je povećanje zarada obuhvatilo i lekare i medicinske sestre i tehničare, odnosno vozače saniteta, službu higijene i ishrane i nemedicinsko osoblje i to ne samo povećanjem osnovnice zarade već i koeficijenata u nemedicini.

- Medicinske sestre i tehničari su procentualno dobili najviša povećanja što je vrlo važno, jer su oni značajan stub zdravstvene zaštite. Nikada nije bilo veće interesovanje studenata da upišu medicinske fakultete u Srbiji i visoke strukovne akademije medicinskog smera, a ogromna interesovanja su i za srednje škole. To vrlo reprezentativno govori da se ova zanimanja smatraju obećavajućim. Smer odlaska iz državnih zdravstvenih ustanova preokrenut je u smer mnogo većeg interesovanja za posao u ustanovama u zdravstvenom sistemu države - ističe naša sagovornica.

Uvećane plate u zdravstvu od januara

Plata za poslove nege pacijenata - 77.500 dinara
Plata medicinske sestre u domovima zdravlja - 74.400 dinara
Plata za zaposlene na intenzinoj nezi, operacionim salama, hitnoj pomoći, psihijatriji i radiologiji - 80.200 dinara
Plata negovatelja - 62.700 dinara
Plata lekara specijaliste: 148.000 dinara

Direktorka KBC Bežanijska kosa naglašava da je poslednjih deset godina došlo do istorijskih ulaganja u zdravstveni sistem Srbije. Ne samo da su izgradjene i rekonstruisane najveće bolnice, već su opremljene najmodernijom opremom i zdravstveni radnici su obučeni da koriste nove tehnologije u lečenju pacijenata, sa novom najsavremenihom medicinskom opremom i najsavremenijim lekovima:

- Sećam se da sam kao student Medicinskog fakulteta u Beogradu prolazila pored nezavršene zgrade Kliničkog centra Srbije i maštala da kada završim počnem tu da radim. Ta zgrada sačekala stratešku odluku Vlade pre nekoliko godina da se završi i posle ogromnih ulaganja danas je to velepna ustanova sa izvanrednim uslovima lečenja za pacijente i izvanrednim radnim okruženjem za zdravstvene radnike koji tamo rade. Isto je i sa Institutom za kardiovaskularne bolesti Dedinje 2, novom zgradom Kliničkog centra Niš, Kragujevac, kao i više opštih bolnica po Srbiji koje se grade i rekonstruišu, a koje su nosioci zdravstvene zaštite naših gradjana.

Na osnovnu platu i dodaci

Pomenuto povećanje plata u zdravstvu se odnosi na osnovicu zarade, a ukupna zarade se obračunava na osnovu više stavki kao što je radni staž, stepen stručne spreme, vrsta radnog mesta, da li se radi u primaru ili sekundaru, šefovski dodatak i drugo. Tako, na primer, za svaku godinu staža plate se uvećavaju za 0,4 odsto. Takođe, važno je mesto, odnosno da li se radi na odeljenju ili u operacionoj sali. Za svaku godinu staža plate se uvećavaju za 0,4 odsto

I u KBC Bežanijska kosa je uloženo mnogo u nabavku moderne opreme i tako smo uspeli, uz svesrdnu podršku države da tokom teškog perioda kovid pandemije vrlo uspešno lečimo više od 61.000 naših pacijenata, što je rekordan broj u ovom delu Evrope i sveta.

- Posebno je lepo kada za naš rad i posvećenost pacijentima dobijemo priznanje iz sveta. Pre dve nedelje sam na poziv Svetskog foruma zdravlja u Šangaju, svojim obraćanjem otvorila sesiju o najbolje organizovanim bolnicama u svetu, gde je u izboru bolnica sa najboljom organizacijom uz vrhunske bolnice iz Toronta, Kine, Hongonga i drugih delova sveta bila i KBC Bežanijska kosa, koju sa svojim saradnicima i kolegama vodim skoro deset godina. To je dokaz da se ulaganje u zdravstvo i unapredjenje zdravstvene zaštite prepoznaje i van granica naše zemlje - kaže dr Zdravković.