26.12.2023.

14:49

Foto: https://mit.gov.rs/

Vesti

Najveći naučni eksperiment na svetu, čuva podatke u Srbiji! Veliko priznanje za našu zemlju

Ovi podaci koji su kljucni za eksperimente koje fizičari iz celog sveta sprovode u CERN-u će se od naredne godini čuvati u srpskom data centru u Kragujevcu.
Ovo je priznanje poverenja u naucnu zajednicu Srbije, ako i u nas IT sektor koji će brinuti o pravilnom skladištenju i upotrebni podataka. 
Ovog meseca naša zemlјa je potpisala Memorandum orazumevanju sa CERN o saradnji u uvođenju i eksploataciji Globalne LHC računarske mreže (TheWorldwide LHC Computing Grid - LCG), u Državnom data centru Kragujevcu.

Ovim memorandumom srpski Data centar iz Kragujevca će postati Tier1 član najvišeg nivoa saradnju unutar globalne LHC računarske mreže.


Memorandum o razumevanju, koji su 9. decembra ove godine potpisali ministar informisanja i telekomunikacija MihailoJovanović, ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija drJelena Begović i šef odelјenja za informacione tehnologije CERN Enrika Porkariu, označava jedinstvenu priliku ipodršku CERN-a da se naša zemlјa priklјuči jednom od najznačajnijih naučnih projekata u svetu, kao i radi formiranja „Tier-1 centra“ u Državnom data centru u Kragujevcu.

Ovaj centar bi pružio podršku izvođenju CMS eksperimenta, i bio deo Globalne LHC čija je namena da čuva, obrađuje, prenosi i analizira podatke.

Od posebnog značaja je što se u Srbiji otvara Tier-1 vrsta centra koji predstavlјa deo fundamentalnog sloja CERN-ove hijerarhijske računarske mreže, sloja koji se sastoji od malog broja centara pozicioniranim u odabranim najnaprednijim zemlјama IT tehnologije.


Premijerka Brnabić je prilikom sastanka sa delegacijom CERN istakla “Ovo veliki i značajan momenat, kada je reč o saradnji Vlade Republike Srbije i CERN-a i Srbija želi da postane jedna od vodećih zemalјa po pitanju visokih tehnologija, veštačke inteligencije i biomedicine, i ova saradnja predstavlјa dobru priliku i referencu za našu zemlјu”.
 
„Potpisivanjem ovog Memoranduma Srbija postaje deo Globalne računarske mreže CERN-a. Naime, u Državnom datacentru u Kragujevcu ćemo uspostaviti čvorište namenjeno za čuvanje, obrađivanje i analizu naučnih podataka sa Velikog hadronskog sudarača (LHC - Large Hadron Collider) u CERN-u.

To je ujedno i prilika da se u okviru naučne zajednice u Srbiji razviju i profilišu stručnjaci koji će raditi sa podacima nuklearnih istraživanja i imati mogućnost da sarađuju sa oko 5.500 naučnika iz 240 instituta iz 54 zemlјe širom sveta“, rekao je ministar Jovanović.


Državni data centar postaće Tier-1 centar CERN-a i omogući će proširenje kapaciteta u smislu čuvanja obrade i analize podataka koji se generišu tokom eksperimenata u CERN-u. Pored toga što direktno postajemo deo procesa istraživanja, naši IT stručnjaci će dobiti nova znanja vezana za upravlјanje jednim ovako kompleksnim informatičkim sistemom i omogući će da dobijemo novu generaciju stručnjaka koji će ovo znanje moći da primene i na druge oblasti nauke“, izjavila je ministarka Begović prilikom potpisivanja.


„Potpisivanje ovog Memoranduma je svedočanstvo o viziji Vlade Srbije i srpske naučne zajednice i njihovoj posvećenosti istraživačkom programu CERN-a, i obrnuto. Zadivlјeni smo računarskom infrastrukturom koju Srbija pruža na raspolaganje svetskoj LHC računarskoj mreži, a posebno CMS saradnji.

Sigurna sam da će ovaj Memorandum još više ojačati dugogodišnju saradnju između CERN-a i Srbije i doprineti ostvarivanju naše zajedničke vizije da postanemo odskočna daska za naučnu zajednicu u Srbiji i širom sveta.

CERN nastavlјa da bude posvećen zajedničkom razvoju i delјenju znanja sa svojim partnerima ,a sve u cilјu dalјeg naučnog napretka“, rekla je Enrika Porkari, šef IT odelјenja CERN-a. 


Republika Srbija je inače postala 23. punopravna zemlјa članica CERN-a 24. marta 2019. godine, dok smo bili pridružena članica CERN-a od 15. marta 2012. godine.