12.02.2024.

14:46

Foto: freepik.com

Vesti

Roditelji zabrinuti: Devojčice prvu menstruaciju dobijaju sa 9 godina! Lekari upozoravaju šta sve dovodi do toga!

Sve raniji ulazak u pubertet zabrinjava mnoge roditelje, koji, kada dođe to vreme bilo kod dečaka ili devojčica, prosto rečeno ne znaju da se snađu.

Pubertet označava početak sazrevanja tela i uma deteta. Tokom ovog perioda devojčice prolaze kroz brojne fizičke i emocionalne promene, koje mogu biti zbunjujuće i "zastrašujuće".

Pubertet počinje obično između osme i 13. godine, kada se devojčice suočavaju s hormonalnim promenama koje utiču na rast i razvoj njihovih polnih karakteristika.

Pedijatar dr Jelena Mitrović, načelnica službe pedijatrije u domu zdravlja "Dr Simo Milošević" na Čukarici, kaže da se mora praviti razlika između pravog prevremenog puberteta i toga što nam generacije ulaze u pubertet nešto ranije.

- Pravi prevremeni pubertet je pojava sekundarnih polnih karakteristika kod devojčica pre osme godine, a kod dečaka pre devete. Uzrok za to ne mora biti poznat, kod nekih devojčica bez ikakvog razloga ta hormonska sprega između mozga i polnih žlezda aktivira se i ranije. Češće kod dečaka, ali i kod nekih devojčica, može postojati i neki organski uzrok pa se prevremenom pubertetu mora pristupati sa oprezom - objašnjava dr Mitrović i dodaje:

Informer

 

- Roditelji treba da se obrate lekaru ako devojčicama počinju da rastu dojke, pojavi se pazušna ili pubična maljavost, nagli skok u rastu, a pre ovog uzrasta koji smo naveli. Na sistematskim pregledim pedijatri i pre škole i u ranim razredima osnovne škole prate ove promene. Deca se često i pre ovog uzrasta pomalo osećaju na znoj, ali to kao izolovan problem ne znači ništa, samo pripremu hormona kore nadbubrega. To što se generacijska promena desila jeste donekle posledica ishrane i drugačijeg načina života, ali jeste i nešto što se nezavisno od ishrane u evoluciji menja u određenom dužem vremenskom periodu.

Što se tiče samog početka menstruacije kod devojčica, dr Mitrović kaže da se ona dobija unutar godinu dana od početka rasta dojki.

- Ukoliko je došlo do pravog prevremenog puberteta, koji utvrde endokrinolozi, može se dati hormonska terapija da se pubertet zaustavi i menstruacija odloži i tako postigne zadovoljavajuća psihička zrelost i omogući detetu viši rast. Ukoliko je dete dobilo ranije menstruaciju, nema posledica za kasnije, ali će biti nižeg rasta - ističe Mitrović.

Informer

 

Ginekolog dr Mima Fazlagić kaže da pojedine devojčice prvu menstruaciju dobijaju već sa devet godina.

Već u periodu od devet do 11 godina pojedine devojčice dobiju prvi ciklus. Ta prva menstruacija je povezana s težinom, tako da predispozicija za prevremenu menstruaciju može biti i gojaznost. Današnja deca su dosta razvijenija pa i gojaznija zbog načina ishrane. Ovo je slučaj kada govorimo o normalnom ciklusu, ne o patološkim slučajevima - kazala je dr Fazlagić.