Autor: Informer.rs

01.04.2024.

17:19

Foto: Foto: Printscreen You Tube/Plodovi Prirode. Aleksandar Jovanović Cile, Shutterstock

Vesti

Šiptari eksplozivom sravnili sa zemljom srpsku crkvu! Jezivi snimak miniranja svetinje ledi krv u žilama (VIDEO)

Potresan snimak već godinama postoji na društvenim mrežama, a za njega se navodi da je iz albanske arhive i da je nastao 1969. godine, te da prikazuje rušenje velike srpske srednjovekovne crkve iz 13. veka u okolini Skadra.

Reč je o čuvenoj Bogorodičinoj crkvi, čiji je ktitor kraljica Jelena Anđel, u narodu poznata kao Jelena Anžujska, supruga Stefana Uroša I i majka kraljeva Dragutina i Milutina:

Srba je od davnina bilo mnogo u Skadru, jer je to njihova stara postojbina. Vladar "kralj slovanski" Mihailo bio je u Skadru između 1051—1084. godine. U drugoj polovini 11. veka, Bodin sin srpskog kralja Mihaila Vojislavljevića, vladara srpske države Duklje "sedeo" je u Skadru. Vojnom silom uspeo je da pokori sebi župane - Bosanskog i Raškog. Ta srpska država nije dugo trajala, jer su zbog srpske nesloge potpali su Srbi pod vlast Grka.

Veliki župan Stefan Nemanja je u svom velikom pohodu sa Ugarskom zauzeo pre 1169. godine i grad Skadar. Budući car Dušan boravio je za vreme vladanja njegovog oca kralja Stefana Dečanskog, u Skadru, gde je bio knez. Umro je 1379. godine u Skadru, Đurađ I Balšić "čovek mudar i vojnički iskusan". Godine 1393. Đurađ II Stracimirović Balšić je po sporazumu sa Mletačkom republikom njima ustupio Skadar. Đurađ Branković Smederevac, preoteo je 1424. godine od "Mlečića" Skadar, da bi za njega dobijao godišnji danak od po 1000 dukata. Stefan Crnojević je "sedeo" u Skadru, za vreme Turaka.

Pod Turcima su Albanci krenuli da iskorenjuju Srbe i čitava istorija je istorija borbi između dva naroda, svedena na sukobe između plemena u borbi za opstanak. Može se i pratiti neprekidno osipanje Srba; prelazak u Islam odnosno utapanje u albansku nacionalni korpus. Albanci su zloupotrebljavali sve ratove i revolucije, a naročito poslednju komunističku, kada su od tamošnjih Srba represijom uz komunističku ideologiju, Srbe sveli na minimum.